Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

U petak u KC “Altindag Visoko” promocija knjige poezije Edite I. Dautović

U petak 2.februara 2024.godine u Kulturnom centru „Altindag Visoko“ bit će upriličena promocija knjige poezije „Našli smo jedno drugo“ autorice Edite I. Dautović. Početak promocije je planiran za 19:00 sati, a na ovoj promociji moderatorka će biti Ćama Vranac, dok će pored autorice o knjizi govoriti i književnica Ilda Grabovica Arnautović.

 

Autorica knjige mr. Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula“ (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) i „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019). Autorka i urednica je trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022), potpisuje i zadnje ostvarenje zbirku pjesama“Našli smo jedno drugo” (2023). Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Priznata kao zavičajna pjesnikinja, dvostruka je dobitnica nagrade za poeziju na manifestaciji: “Pjesnici sa Lima o Limu”, za pjesmu: “Grad” 2009. godine i “Našli smo jedno drugo” 2010. godine, od Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo”, Bijelo Polje.

Edita je osnovnu i srednju školu završila u svom rodnom gradu, dok je dalje školovanje nastavila u Podgorici i Beogradu, gdje je stekla zvanje ekonomistkinje i magistrice studija iz oblasti ekonomije – smjer preduzetništvo i menadžment.

Također, kao aktivistkinja za ženska ljudska prava uspješno je završila Studije rodne ravnopravnosti u Kotoru, koje su je dodatno formirale i osnažile u njenoj želji da kroz dalji rad, angažman, nesebično pomaže jačanju i pravima ženske populacije kako u Crnoj Gori tako u regionu i svijetu. Njeni radovi su objavljivani na raznim online platformama i časopisima. Bavi se naučnim i istraživačkim radom.

Posjeduje preko dvadeset  godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event i projekt menadžement u crnogorskoj privredi a i šire.  Ona je dala veliki doprinos razvoju preduzetništva u Crnoj Gori kako svojim naučno-istraživačkim radom kroz razne panel diskusije, tako i kroz svoj magistarski rad koji je baziran na teorijskom istraživanju i praktičnom iskustvu.

Učesnica je mnogih stručnih seminara i konferencija u zemlji i u inostranstvu. Pravi je primjer mlade liderke koja posjeduje sopstveni biznis i nastavlja sa daljom edukacijom i usavršavanjem.

Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore, koja je kao vizionarka sa svojim timom oformila jedinstvenu manifestaciju „Moć Žene“ kojom se obilježava svjetski dan ženskog preduzetništva internacionalnog karaktera je i promoviše i nagrađuje žene.  Idejna tvorkinja i osnivačica portala www.preduzetnica.me.

Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava, rodnu ravnopravnost i žensko preduzetništvo.

Zapažena je na prostorima Bosne i Hercegovine učešćem na književnim  konkursima Musa Ćazim Ćatić predstavljajući se sa proznim formama.

“Ovim događajem želimo da promovišemo autorku iz Crne Gore,  regionalno i da na ovaj način bliže predstavimo regionalnu kulturnu scenu”, naveli su organizatori i izdavači zbirke „Našli smo jedno drugo“, organizacija Spirit Art Montenegro.

Editina poezija i njeno cjelokupno stvaralaštvo –  pjesničko kao i druge pisane forme, spajaju ljude i kulture, te gradi mostove, povezuje regionalnu scenu i ostavlja dovoljno prostora za saradnju u budućem radu.

povezani članci

Najnovije