Srijeda, 28 Februara, 2024

U akciji “zaključavanja cijena” u FBiH učestvuje 27 trgovina, pogledajte ko je na spisku

Akcija “zaključavanja cijena” u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je 15. decembra i trajat će do marta naredne godine. Kako nam je potvrđeno iz Federalnog ministarstva trgovine za učešće u akciji se do sada prijavilo 27 trgovačkih lanaca.

Građani mogu na web stranici Ministarstva pratiti koje su se trgovine odlučile pridružiti akciji i pokazati društvenu odgovornost.Objašnjeno nam je da se spisak ažurira svakodnevno te da je trenutno na spisku 25 trgovina, a bit će dodate još dvije koje su se u toku jučerašnjeg dana prijavile za učešće.

Potpisivanjem Protokola trgovci se obavezuju da “zaključavanje” 40 proizvoda u velikim trgovinama i 20 proizvoda u malim trgovinama.

Cjenovnik je odredilo Ministarstvo, a kako su ranije objasnili odabir je pao na proizvode koje građani u FBiH najviše kupuju.

Trgovine su se potpisivanjem Protokola obavezale da će istaknuti na ulazu u prodajne objekte plakat sa spiskom proizvoda koje “zaključavaju” te će koristiti logo akcije.

S obzirom na to da trgovci snose troškove štampanja plakata i da je njihovo učešće u akciji dobrovoljno neke od trgovina još čekaju na dostavu naručenih plakata.

Na isti način su označeni “zaključani” proizvodi unutar prodajnih objekata.

Prije početka ove akcije Vlada FBiH je stavila van snage Odluku o ograničenju marže na osnovne namirnice.

RTV Visoko/Klix.ba

povezani članci

POPULARNO