Četvrtak, 22 Februara, 2024

Svjetski dan nepušača: Za zdraviji život bez dima

Svake godine, 31. januara, širom svijeta obilježava se Svjetski dan nepušača s ciljem podizanja svijesti o opasnostima pušenja i poticanja ljudi na život bez duhanskog dima. Ovaj dan prilika je za promišljanje o značaju očuvanja zdravlja i poticanje pozitivnih promjena u životnom stilu.

Pušenje duhana jedan je od vodećih uzroka ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, plućne bolesti i razne vrste raka. Svjetski dan nepušača služi kao podsjetnik na veliki utjecaj pušenja na pojedinca i društvo u cjelini. Ove godine, posebna pažnja posvećena je potrebi podizanja svijesti o novim izazovima i opasnostima koje nosi pušenje.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), pušenje duhana odgovorno je za više od 8 miliona smrtnih slučajeva godišnje, a očekuje se da će taj broj rasti ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Troškovi liječenja bolesti povezanih s pušenjem opterećuju zdravstvene sisteme širom svijeta.

Korisni savjeti za prestanak pušenja su: postavljanje ciljeva, podrška okoline, zamjenske terapije, fizička aktivnost i psihološka podrška.

Prestankom pušenja, pojedinac ne samo da poboljšava vlastito zdravlje već i doprinosi stvaranju zdravije okoline za sve. Financijske prednosti prestanka pušenja također su značajne, smanjujući troškove liječenja i otvarajući prostor za druge pozitivne životne promjene.

 

 

povezani članci

POPULARNO