Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Svečano otvorena novoizgrađena fiskulturna sala u Područnoj školi M.M.B u Poriječanima

Područna škola “Poriječani” OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Visoko dobila je novu fiskulturnu salu vrijednu 350.000 KM, čiji su izgradnju finansirali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Visoko.
Salu su svečanim presjecanjem vrpce otvorili premijer ZDK-a Nezir Pivić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.
Premijer Pivić je rekao da je sretan i ponosan što svjedoči završetku projekta od kojeg najveću korist imaju djeca te da je posebno sretan što je sala otvorena u okviru obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.
-ZDK je postao prepoznatljiv po ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu. Vlada ovakve projekte podržava godinama. Ovaj projekat smo zajedno započeli u jeku pandemije i uspjeli smo da ga završimo. Nastavnici i učenici u Poriječanima sada imaju odlične uslove za održavanje nastave tjelesnog odgoja,  a biće ovo mjesto i za mnogo korisnije korištenje slobodnog vremena naše djece – rekao je premijer Pivić.
– Grad Visoko je postao prepoznatljiv po investicijama, jer naš slogan “Radimo i gradimo, pametno i sigurno” kontinuirano dokazujemo djelima. Ovaj projekat bi bio i ranije završen ali nije bilo sluha predhodne vlade, jer je ista bojkotovala ovaj projekat. Hvala Bogu opredjeli smo sredstva Grada i nikog ne čekajući projekat priveli kraju. U međuvremenu hvala Bogu promijenila se vlada, a premijer i ministri su danas ovdje da zajedno s nama pošalju poruke jedinstva i pruže nam podršku i da na jedan prigodan način obiljažimo Dan državnosti. Ove godine težište prilikom obilježavanju Dana državnosti stavljamo na najmlađe, jer oni moraju spoznati i izgraditi ljubav prema Domovini – kazao je gradonačelnik Ganić.
Dodao je Grad Visoko kontinuirano investira u razvoj infrastrukture, te da je u proteklom periodu proširio i otvorio nove pristupne puteve do MZ Poriječani, a da se sada očekuje saradnja mještana na uvlačenju privatnih ograda za cca 2 metra kako bi se proširio put do džamije, škole i ambulante, a sve u cilju trajnog dobra i oživljavanja samog centra naselja.
– Strategija nam je bila da se otvorimo i uspjeli smo, jer pristupni putevi su jako skupi i svi stanovnici ih koriste i svi imaju od njih koristi, a sada stvaramo uslove da možemo ulagati unutar naselja u manje puteve i javne rasvjete. Budite svjesni i zapamtite nije mala stvar da u Poriječanima obilježavate Dan državnosti i da s ovog mjesta zajedno šaljemo poruke mira, sloge i zajedništva, te da imamo čast na ovom mjestu ugostiti visoku delegaciju Vlade Ze-Do kantona na čeli s premijerom prof. dr. Nezirom Pivićem. Ja sam ponosan – rekao je gradonačelnik Ganić.
Program je završen upućivanjem iskrenih čestitki povodom Dana državnosti svim građankama i građanima Visokog!

povezani članci

Najnovije