Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

SVE SPREMNO ZA PRISUSTVO PORODICA I GRAĐANA NA DŽENAZI 11. JULA U POTOČARIMA

Sve je spremno za prisustvo porodica i građana na dženazu 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima.  

Iz Pododbora za organizaciju dolaska porodica i građana na dženazu 11. jula saopćeno je da je ove godine, u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima „Slobodne zone UN-a“ Srebrenica, posebna pažnja posvećena porodicama žrtava genocida koji će ukopati svoje najmilije.

Obzirom da će ove godine biti ukopano 35 identifikovanih žrtava genocida, iz Pododbora obavještavaju da je za članove porodica čiji najbliži će biti ukopani 11. jula obezbijeđen parking za po jedno putničko vozilo preko puta glavne kapije ulaza u mezarje Memorijalnog centra Potočari.

Pored toga, ukoliko žele, za po jednog člana porodice obezbijeđeno je prisustvo na komemoraciji.

U saopćenju se navodi da, zbog velikih gužvi nakon dženaze, porodice žrtava koje će biti ukopane taj dan, imaju prednost pri izlasku s automobilima iz kruga Memorijalnog centra Potočari, te će zbog toga njihova vozila biti označena posebnim akreditacijama.

Organizacioni odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Slobodne zone UN-a“ Srebrenica pozivaju sve građane koje planiraju dolazak u Potočare 11. jula da se pridržavaju uputa ovlaštenih policijskih službenika prilikom dolaska, kao i uputa redarske službe unutar mezarja. Takođe, pozivaju sve učesnike da vode računa o ponašanju i prikladnom odjevanju obzirom da se radi o dženazi, komemoraciji i odavanju počasti žrtvama genocida.

Za učesnike koji dolaze organizirano autobusima obezbjeđen je parking unutar Memorijalnog centra preko puta mezarja, a za mala putnička motorna vozila Organizacioni odbor je obezbijedio dovoljan broj parking mjesta na koja se može doći iz dva pravca (iz pravca Bratunca i pravca Srebrenice).

– Ovim putem ističemo da postoje pojedinci koji vrše zloupotrebu parking prostora time što naplaćuju parking mjesta. Zbog toga pozivamo učesnike da poštuju uputstva policije koja će ih uputiti na besplatna parking mjesta koje je obezbijedio Organizacioni odbor – navodi se u saopćenju. 

Nelegalna prodaja i prosjačenje u i oko Memorijalnog centra Potočari za vrijeme komemoracije i dženaze bit će sankcionisani od strane nadležnih organa u skladu sa zakonom.

– Svim učesnicima šaljemo poruku da sav naš trud neće uspjeti ukoliko svi učesnici na dženazi i komemoraciji ne budu dali svoj doprinos da obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine protekne u najboljem redu – navodi se u saopćenju Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Slobodne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine i podobora za doček porodica i građana na dženazu 11. jula.  

povezani članci

Najnovije