Srijeda, 19 Juna, 2024

Kiša najveći problem malinara, otkupne cijene malina i dalje padaju

HEKO je u obavještenju svojim kooperantima 3. jula objavio nove cijene malina koje su zbog lošeg kvaliteta prouzrokovanog nepovoljnim vremenskim prilikama još niže.

Otkupna cijena maline meeker po kilogramu će iznositi 1,30 KM, dok će za willamette i tulameen otkupna cijena biti 1 KM.

Cijena organske maline svih sorti iznosi 1,60 KM po kilogramu.

Podsjetimo, HEKO je 22. juna u obavijesti malinarima poručio da će zbog lošeg kvaliteta maline prouzrokovanog vlažnim i kišovitim vremenskim prilikama, otkupna cijena malina iznositi 1,50 KM/kg za sortu meeker i 1,20 KM/kg za sorte willamette i tulameen, a pad cijena se nastavlja.

Cijena organske maline prije jučer objavljenih otkupnih cijena iznosila je 2,40 KM po kilogramu.

Na sastanku koji je održan krajem juna u Travniku između otkupljivača maina i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona Salkana Merdžanića je poručeno da se bez potpore vlasti ne može očekivati rješavanje problema s kojim se suočavaju uzgajivači i otkupljivači malina.

Zbog nezadovoljstva cijenom te problemima s hladnjačama malinarima na području Zeničko-dobojskog kantona dnevno propadne više tona plodova.

Biznis.ba / Klix.ba

povezani članci

Najnovije