Četvrtak, 25 Jula, 2024

SSS BiH: Poslije usvajanja Uredbe Vlade FBiH na potezu su poslodavci

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pozdravlja svako rješenje kojim će se poboljšati ekonomsko-socijalni položaj radnika i radnica u Federaciji BiH pa tako i današnju Uredbu Vlade Federacije BiH.

S obzirom da su prethodnih mjeseci uporno pokušavali ubijediti javnost da žele isplaćivati veće plate radnicima/ama, a da to nisu u prilici zbog visoke stope poreza i doprinosa, današnja Uredba je odlična prilika za sve poslodavce da u narednih šest mjeseci pokažu da li su govorili istinu. Isplatom iznosa od 420 KM svakog mjeseca u narednih pola godine koji neće biti oporezovan će svim radnicima/ama koji primaju minimalnu platu osigurati da ona bude nešto viša od 1.000 KM. I za sve druge radnike će ovaj iznos predstavljati pomoć u prevazilaženju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina danas nalazi.

Uredba za poslodavce ima čak i povoljnije rješenje nego je to predviđeno Prijedlogom zakona o minimalnoj plati tako da neće imati nijedan valjan izgovor da pomenuti iznos ne isplaćuju uz platu radnicima/ama narednih šest mjeseci.

Iako je današnja Uredba Vlade Federacije BiH pozitivan signal za radnike/ce u FBiH, to je ne oslobađa obaveze ispunjenja izrečenog u ekspozeu premijera Nikšića da će usvojiti Zakon o minimalnoj plati FBiH kojim će ona biti definisana u iznosu od 1.000 KM. Nažalost, zbog sve nepovoljnije ekonomske situacije taj iznos će morati biti korigovan i minimalna plata će morati biti zakonom definisana u iznosu većem od predloženog.

PREDSJEDNIK
Selvedin Šatorović

povezani članci

Najnovije