Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Počela evidencija djece – polaznika Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

Evidencija djece – polaznika Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu počela je 12. decembra, o detaljima smo razgovarali sa predsjednicom Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Visokom.

„Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja namijenjen je djeci koja će do 1. marta 2024. godine napuniti pet godina i šest mjeseci, a koja nisu u ovoj godini pohađala  neku od predškolskih ustanova, tako da sva ona djeca koja su školski obveznici u sljedećoj školskoj godini roditelji, staratelji djece su dužni da ih prijave i da budu dio ovog programa. Za evidentiranje nije potrebno prilaganje bilo kakve dokumentacije, dovoljno je da roditelji prijave dijete, mogu telefonskim putem, mogu doći i u školu, prisustvo djece nije neophodno. O ljekarskom pregledu djece – polaznika Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja roditelji, staratelji će biti naknadno informisani putem sredstava javnog informisanja. Također, vjerujem da neće biti odstupanja kada je riječ o programu u odnosu na prethodne godine, realizacija ovakve aktivnosti je jako velika za predškolarce koji će od septembra sjesti u školske klupe, djeca se socijalizuju, pripremaju za nastavu, osamostaljuju se i od velikog je značaja da prođu i kroz ovu etapu obrazovnog programa“- izjavila je Amra Pajt, predsjednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Visokom.

Evidencija djece će se vršiti do 22.12.2023. godine u školi koju će djeca pohađati. Realizacija aktivnosti se odvija kroz razne odgojno – obrazovne oblasti u skladu sa programom odobrenim od resornog ministarstva.

Amra Čosić

 

povezani članci

Najnovije