Srijeda, 17 Aprila, 2024

Specijalno priznanje za Faketu Salihbegović-Avdagić na festivalu u Nišu

Faketa Salihbegović-Avdagić, višestruko nagrađivana glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, osvojila je Specijalno priznanje na 53. Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma “Filmski susreti Niš”, za ulogu dementne majke u filmu “Meso”, režisera Saše Hajdukovića i scenariste Nikole Pejakovića.

Nagrade na 53. Festivalu “Filmski susreti Niš” je dodijelio Stručni žiri u čijem sastavu su bili glumci: Ana Sofrenović, Bojana Maljević i Tihomir Stanić.

Povodom niške premijere filma, glumica Salihbegović-Avdagić je izjavila kako je uloga u filmu “Meso” predstavljala izazov za nju, baš zbog toga što je morala u par scena prikazati jedan razvojni put tog lika, od jedne potpuno normalne žene koja čvrsto stoji iza svojih stavova i brani svoje imanje, svoj posao i svoju porodicu, do pada te iste jake žene pod utjecajem demencije, koja mijenja njen svijet.

Već 53. godinu za redom, Filmski susreti u Nišu su jedna od najvažnijih regionalnih filmskih manifestacija koja afirmiše glumce kao umjetnike, ali i dramske profesionalce, čime je još značajnija činjenica da je Specijalnu glumačku nagradu u Zenicu donijela Faketa Salihbegović-Avdagić, čime se odaje i priznanje značaju i kvalitetu ansambla Zeničkog pozorišta. (M. Imamović)

zenicainfo.ba

povezani članci

POPULARNO