Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Piramide zaslužne za pojavu Visokog na stranici Booking.com

Subjekti koji pružaju smještaj turistima u Visokom zbog arheološkog nalazišta za koje se tvrdi da je riječ o piramidama prvi put su se pojavili na Bookingu, rekao je Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” za N1.

“158 vlasnika objekata su tražili prijavu na stranici na kojoj se prijavljuje smještaj. Dakle, čitavo Visoko je obojeno turizmom”, istakao je.

Osmanagić je podsjetio da je Fondacija proširila djelovanje pružajući unikatne sadržaje. “Ljude učimo da poštuju prirodu. Imamo kutak za zaljubljene. Želimo izmamiti osmijeh ljudima. Ovo je promocija BiH”, kazao je za N1 i naglasio da se arheološko nalaziše u Visokom razlikuje od drugih u svijetu po tome “što se može osjetiti energija na toj lokaciji”.

Smatra da su lokalne vlasti i bh. političari prepoznali značaj arheološkog nalazišta kojeg je opisao “najotvorenijim na svijetu”. Ukazao je i na važnost volontera u istraživanju nalazišta.

“Imamo volontere iz cijelog svijeta starosne dobi od osam do 84 godine. Imamo ljude iz različitih struka. Svi oni kažu da su ponosni što su dio otkrića. Bude i po 30 do 40 volontera u jednoj smjeni. Većini njih je žao otići”, zaključio je Osmanagić za N1.

povezani članci

Najnovije