Samostalna izložba Mehmeda Klepe u Umjetničkoj galeriji BiH

Sutra će u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu biti otvorena Samostalna izložba našeg sugrađanina akademskog slikara Mehmeda Klepe.

Prema riječima autora,biće predstavljeno 35 radova, uglavnom većeg formata nastalih u period od 2020 – 2024.godine, radovi su iz domena apstraktne umjetnosti, iz najnovijeg ciklusa koji do sada nisu predstavljeni javnosti.

Kako ističe autorica predgovora katalogu ove izložbe Maja Abdomerović, radi se o ciklusu slika koji sublimira u sebi Klepina traganja iz predhodnih nekoliko godina.U ovom opusu Klepo obojena geometrijska polja kombinira sa upotrebljenim, istrošenim, nađenim predmetima – krpama za brisanje kistova prilikom slikanja.

Neke su aplicirane(lijepljenjem ili šivanjem) bez intervencije umjetnika, a neke doslikavane ili docrtavane. Od navedenih elemenata gradi čvrstu i discipliniranu kompoziciju koja nosi platno.

Tu kompozicijsku čvrstinu na marginama dopunjava svojom već prepoznatljivom ‘ličnom piktografijom‘ koju u osnovi čine geometrijski oblici.“ Za ovu izložbu akutor Klepo kaže da je neobično umjetničko igranje, likovno igranje.

Izložba će biti postavljena od sutra do 25.maja, svečano otvorenje je u 20 sati u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Mirha Ganić

 

 

povezani članci

Najnovije