REKORDAN BROJ RADNIKA IZ BOSNE I HERCEGOVINE OTIŠAO NA RAD U SLOVENIJU

Poslodavci u Bosni i Hercegovini u proteklim su se mjesecima požalili kako u pojedinim sektorima ne mogu pronaći kvalifikovanu radnu snagu, a jedan od osnovnih razloga je odlazak radnika u zemlje EU.

Slovenija je među zemljama u koje radnici najviše odlaze. Tako je prema zvaničnim statističkim podacima od septembra 2017. do septembra ove godine broj radnika koji su iz BiH otišli za Sloveniju porastao za 21,4 posto.

Skoro polovina svih inostranih radnika koji se zaposle u Sloveniji dolaze iz BiH, i to 41.832 od ukupno 86.014 radnika u datom periodu.

Inače, radnici iz zemalja bivše Jugoslavije čine okosnicu radne snage u Sloveniji. Iz Srbije dolazi 10.451, a iz Hrvatske 7.316 radnika. Porastao je i broj radnika koji dolaze sa Kosova i to 27 posto (6.930 radnika), kao i iz Makedonije 15,8 posto (5.914 radnika).

Slovenija i BiH imaju potpisan sporazum po kojem je građanima BiH koji rade u Sloveniji osigurana pravna i socijalna sigurnost.

No, u proteklim danima pojavili su se izvještaji koji pokazuju da se prava bh. radnika itekako krše u ovoj zemlji EU.

Pojedini radnici uputili su pritužbe sindikatima navodeći da određeni poslodavci otimaju stotine eura zarade, ne dozvoljavaju odlazak doktoru, uskraćuju godišnji odmor, drže radnike gotovo u ropskom položaju te da se dešava da šefovi čak i fizički nasrću na radnike nanoseći im povrede.

Intervenirala je i Agencija za rad i zapošljavanje BiH koja je pojedinim kompanijama zabranila zapošljavanje radnika iz BiH u sljedeće dvije godine.

Agencija trenutno kreira informaciju koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz Bosne i Hercegovine.

Autor: A. Džano/Fokus.ba

povezani članci

Najnovije