Nedjelja, 23 Juna, 2024

RADIONICA NOVOG RADIJA: KLUB PARLAMENTARKI FBiH I MLADE AKTIVISTKINJE USK-a

NOVI RADIO BIHAĆ- IZVJEŠTAJ – 4 EMISIJA

Naziv emisije: Problem malog broja žena u politici USK-a

Datum emitovanja: 01.12 .2018.g (četvrtak – 11:00h)

Datum reemitovanja: 02.12.2018.g. (petak – 17:30h)

Gosti emisije:

  1. Fatka Kulenović
  2. Mira Ljubijankić

 

Opis realizacije emisije

Pod dirigentskom palicom Novog radija , 27.11. ove godine u hotelu “Rekić” u Bihaću je održana radionica na temu: “Klub Parlamentarki FBiH i mlade aktivistkinje USK-a.” Učešće u istoj, uzele su dame, aktivne političarke naše države, gospođa Mira Ljubijankić, te gospođa Fatka Kulenović kao i mnogobrojne djevojke , apsolventice pravnog, ekonomskog i ostalih fakulteta koje žive na području cijelog USK-a.

Naše gošće govorile su o bitnosti učešća samih žena u politici, koliko su zastupljene te kako uspjeti u tome da se mišljenje žena uvažava u društvu.

Na samom početku radionice mlade djevojke su popunile anketne listiće, na temu naše radionice i uglavnom su na naša anketna pitanja dale odgovore da ih politika kao i aktivizam ne interesuje, da ne znaju čak ni kako bi se angažovale i kada bi htjele, da im je to nepotrebno, da im je perspektiva poslije završenog fakulteta uglavnom odlazak van BiH.

Međutim, moramo naglasiti da su do kraja radionoce mlade djevojke promijenile svoje mišljenje kroz razgovor, razmjenu iskustava i veoma kvalitetne savjete naših političarki koje su im ukazale na prednosti bavljenja politikom , ali isto tako ih upoznale sa problemima sa kojima se mogu susretati kada uđu u politiku i kako to kvalitetno prevazići.

Na kraju, poruke naših političarki je bila “Da žena ženu treba prije svega podržavati u njenim ambicijama a tek onda tražiti podršku muškaraca, što su mlade djevojke istinski prihvatile i složile se da je rješenje upravo u tome.

U sklopu radionice, učesnice, mlade djevojke, imale su priliku da postavljaju pitanja, te da iznesu svoj stav o ovom temi.

Produkcija: Ines Alijagić, Almir Saračević

povezani članci

Najnovije