EMISIJA NOVOG RADIJA: DAME IZ KLUBA PARLAMENTARKI FBiH

U produkciji Novog radija realizirana je četvrta emisija iz serijala emisija „Jačanje uloge žena USK-a“. U četvrtoj emisiji koja nosi naziv „Dame iz kluba parlamentarki FBiH“ učešće se uzele Mira Ljubijankić i Fatka Kulenović koje su govorile o svojim iskustvima u politici, prednostima i mana, te ujedno o onom najbitnijem, a to je – koliko su žene zastupljene u parlamentu FBiH i uopće u institucijama vlasti. Zahvaljujući svom političkom iskustvu dale su svoju viziju političkog života u Bosni i Hercegovini, te potrudile se dati odgovore na to, koji su najefikasniji načini za političko angažiranje u bh. društvu.

Prije pet godina zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dogovorile su formiranje neformalnog Kluba parlamentarki u ovom domu. Uz podršku američkog Međunardnog republikanskog instituta (IRI), parlamentarke su tokom zajedničkog sastanka u Sarajevu 2. i 3. februara 2013. godine izradile strateški plan djelovanja, definirale viziju i misiju Kluba parlamentarki, te izabrale prvu koordinatoricu.

Zastupnice su dogovorile i akcioni plan i definirale teme od značaja za žene na kojima će u narednom periodu raditi kroz organizaciju okruglih stolova i susreta s nevladinim sektorom. Klub će djelovati kao neformalna grupa dok se ne usvoje izmjene Poslovnika o radu Parlamenta koji nije predvidio formiranje višestranačkih klubova. Stoga će jedan od osnovih ciljeva Kluba biti predlaganje izmjene Poslovnika i institucionalizacija Kluba parlamentarki.

Na osnovu sprovedenih anketa, ispitivanja mišljenja javnosti, radnih sastanaka sa djevojkama i iskusnim političarkama našeg kraja, došli smo do zaključka da potencijal u USK-u, što se tiče mladih djevojaka postoji. Očigledno je da postoji i volja ali iz izjava koje su nam dale mlade djevojke očito je da su nedovoljno upućene. Isto tako smo zaključili da se njihovom problematikom niko ne bavi. Kako poboljšati situaciju vezanu za ovaj problem, prijedlog su nam dale naše uvažene gospođe, Mira Ljubijankić i Fatka Kulenović, zaključivši: „Kvaliteta potencijal posjedujemo, samo ga moramo usmjeriti u pozitivnom pravcu a zarad poboljšanja položaja žena našeg kraja. Trebamo raditi stalno na edukaciji mladih djevojaka na temu Političkog angažmana a da one svesrdno stoje na raspolaganju kada god to bude potrebno.

Međutim sve navedeno upućuje da se problem treba sistemski rješavati.

povezani članci

Najnovije