Nedjelja, 23 Juna, 2024

Pušteni nalozi za naknade za 1440 roditelja njegovatelja u FBiH, isplate od 10. novembra

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je danas da su pušteni nalozi za oktobarske naknade roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

“Prošli mjesec smo objavili da smo završili reviziju rješenja za roditelje njegovatelje, te da će od novembra mjeseca naknade roditeljima njegovateljima iz Federalnog ministarstva finansija biti puštane svakog desetog u mjesecu. Šta smo obećali, to smo i ispunili. Nalozi su danas pušteni iz našeg Ministarstva, a već 10. će biti na računima centara za socijalni rad”, rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. 

Iz Ministartsva podsjećaju da je primjena Zakona roditelj njegovatelj počela krajem 2021. godine, te da je revizija oko 1600 predmeta trajala skoro dvije godine.

“U periodu od godinu i pol dana koliko je trajala revizija do preuzimanja mog mandata, završeno je tek oko 500 predmeta. Prepoznali smo to kao prioritet, osnovao sam komisiju i za tri mjeseca završili smo oko 700 zaostalih i nešto više od 300 novopristiglih rješenja i time konačno okončali zaostalu reviziju”, podsjetio je Delić.

Za mjesec oktobar roditeljima njegovateljima uneseni su nalozi za isplate u ukupnom iznosu od 1.660.830,05 KM za 60 centara za socijalni rad na području Federacije BiH.

Iz Kabineta ministra Delića je saopćeno da će isplate iz Federalnog ministarstva finansija ići svakog desetog u mjesecu, od ovog mjeseca pa nadalje. Također su naveli kako Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ne raspolaže informacijama kad će centri za socijalni rad uplaćivati sredstva korisnicima.

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

Najnovije