Srijeda, 24 Jula, 2024

PROJEKAT SMIRIVANJA SAOBRAĆAJA: POSTAVLJENE VIBRACIJSKE TRAKE U ČEKREKČIJAMA

Općina Visoko nastavlja akcije povećanja sigurnosti saobraćaja u blizini osnovnih i srednjih škola, na mjestima velikog protoka pješaka i realizaciju projekta “Smirivanje saobraćaja”.

U toku su radovi na obnavljanju postojeće horizontalne signalizacije i postavljanje vibracionih traka na regionalnom putu R 445 Visoko – Ilijaš na pješačkom prelazu u naselju Čekrekčije.

Vibracijske trake pri prijelazu vozila proizvode jače vibracije i zvučne efekte i time upozoravaju vozača da smanji brzinu. Trake su položene u paru.

Vibracijske trake izvode se od kamene eruptivne granulacije preko cijele širine kolnika, širine 20 cm do 40 cm i visine 18-25 mm. Razmak para traka ovisi o najvećoj dopuštenoj brzini, što predstavlja vremenski prolaz od jedne sekunde, odnosno dvije sekunde.

Zvučnim trakama će se skretati pažnja vozačima da se nalaze u zoni gdje je ograničenje brzine.

Pomoćnik Općinske načelnice u Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, Emir Fejzović, izjavio je kako je ovo samo jedna od aktivnosti koje se provode s ciljem povećanja bezbjednosti pješaka, ali i svih ostalih učesnika u saobraćaju. Također, naveo je kako Općina Visoko u narednom periodu planira obaviti konsultacije sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola kako bi se odredile dionice saobraćajnica koje prijete sigurnosti đaka na području naše općine.

Osnovni cilj akcije „Smirivanja saobraćaja“ je zaštititi najmlađe učesnike u saobraćaju i obezbijediti im siguran put do škole.

Press Općine Visoko

povezani članci

Najnovije