Petak, 21 Juna, 2024

PROFESIONALNA VATROGASNA JEDINICA BOGATIJA ZA NOVO NAVALNO VOZILO I OPREMU VRIJEDNU POLA MILIONA KM

Danas je ispred Vatrogasnog doma upriličena prezentacija novog vatrogasnog vozila koje će postati dio Profesionalne vatrogasne jedinice Visoko. U pitanju je manje navalno vozilo koje je bilo neophodno za rad i brzo djelovanje visočkih vatrogasaca, posebno u uskim gradskim ulicama, te u ruralnim područjima do kojih nisu mogla dolaziti velika vatrogasna vozila.

– U protekle dvije godine Grad Visoko je opredijelio značajna finansijska sredstva na nabavku opreme i sredstava za rad i zaštitu PVJ Visoko. Danas smo imali priliku vidjeti prezentaciju navalnog vatrogasnog vozila s najmodernijom i najkvalitetnijom opremom, vozila koje će zamijeniti staro vozilo koje su imali do sada, koje je bilo staro skoro 40 godina, i zbog nedostatka dijelova i opreme, izuzetno teško za održavanje. Uz ovu današnju nabavku koja je u vrijednosti od pola miliona KM, te zaštitnu opremu, opremu za spašavanje ljudi u slučaju nesreće, oprema neophodna za brze dolaske do mjesta nesreće, možemo slobodno reći, a to će potvrditi i naši vatrogasci, da je Profesionalna vatrogasna jedinica Visoko među najopremljenijim u Bosni i Hercegovini, ako ne i najopremljenija, i zbog toga smo sretni i na taj podatak jako ponosni. – kazao je prilikom prezentacije gradonačelnik Mirza Ganić.

Gradonačelnik je rekao da opremanje Doma zdravlja koje se desilo u proteklom periodu, kao i PVJ Visoko, znači da su naše službe spremne i da u kratkom roku mogu odgovoriti na sve probleme i nesreće koje se dese.

– Naše opredjeljenje je da u narednom periodu dovršimo opremanje ove jedinice, a u narednoj godini i kadrovski da je ojačamo. Zajedno nastavljamo da unapređujemo i opremamo jedinicu, a na kraju bih istaknuo da sam jako sretan jer je oprema koja se našla uz vozilo, kao i samo vozilo, nabavljeno uz specifikacije i potrebe koje su iznijeli upravo naši vatrogasci. – kazao je gradonačelnik.

Pomoćnik gradonačelnika u Službi civiline zaštite Grada Visoko, Edin Smailović je dodao kako je prilikom nabavke vozila bilo određenih špekulacija i netačnih informacija, te pojasnio način nabavke ovog vozila.

– Zajedno s gradonačelnikom smo se sastali i zatvorili finansijsku konstrukciju, a nakon toga su naši vatrogasci mjesec dana spremali specifikacije vozila i opreme koja im je neophodna. Uslijedio je proces nabavke u kojem se prvo jedna sarajevska firma žalila tražeći izmjene desetak stavki, a nakon toga i firma iz Banja Luke. Sve žalbe je odbio Ured za razmatranje žalbi iz Mostara, nakon čega se prijavio konzorcij njemačke firme „Ziegler“ predstavništvo Zagreb i firme „TEVE Varnost“ Visoko koji su imali najpovoljniju ponudu i koja je na kraju i prihvaćena, te danas imamo ovo vozilo. – pojasnio je Smailović. Na kraju je dodao i kako do sada nažalost nijedan profesionalni vatrogasac nije doživio penziju, čemu je uzrok i stalno izlaganje opasnostima i i dovođenje ličnog zdravlja u pitanje, te da je zakonska, moralna i ljudska obaveza da se tim ljudima nabavi najbolja lična i kolektivna zaštitna oprema, kao i najbolja vozila i oprema za rad na terenu.

Gradska uprava Visoko

povezani članci

Najnovije