Četvrtak, 25 Jula, 2024

Prof.dr. Halima Resić: Svaka potpisana donorska kartica spašava život

Predsjednica Donorske mreže BiH prof. dr. Halima Resić ističe da u BiH još nije razvijena svijest o značaju doniranja organa nakon moždane smrti, te Donorska mreža ulaže ogromne napore u aktiviranje građana da potpišu donorske kartice.

Svaka potpisana donorska kartica spašava jedan i više života. Nažalost, građani u BiH još nisu dovoljno svjesni značaja doniranja organa nakon moždane smrti. U svijetu se mnogo ulaže u te kampanje, u animiranje građana, dok u Bosni i Hercegovini to nije slučaj – kazala je u povodu Evropskog dana darivanja organa, koji se obilježava u oktobru.

Naglašava da su mediji velika podrška u dizanju svijesti o značaju doniranja organa, te ih poziva ‘da nas podrže i daju doprinos našem radu’.

– Kolege iz Donorske mreže i ja bit ćemo na raspolaganju za pojašnjenja svim građanima koji budu zainteresirani za potpisivanje kartica. Trudit ćemo se dati odgovore na sva pitanja i riješiti dileme koje imaju – navodi.

Evropski dan doniranja organa ove godine bit će obilježen 28. oktobra u Sarajevo City Centru (SCC), u terminu od 12.00h do 14.00h. Ovogodišnji slogan kampanje je ‘Budite spremni spasiti živote, postanite super heroj! Kažite DA donaciji organa, tkiva i ćelija’. Sudionici u obilježavanju su i predstavnici Federalnog Ministarstva zdravstva i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH  i KS.

Profesorica dr. Resić predsjednica je i Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju organa koje, kako je kazala, aktivno radi na razvoju nefrologije u BiH. Zbog toga su dobili i značajna priznanja Svjetskog i evropskog udruženja nefrologa.

– Na prevenciji hronične bubrežne bolesti u BiH se malo radi. Nažalost, u BiH postoji ustaljena praksa da pacijenti ne rade redovne kontrole, ignoriraju probleme koje imaju, a ljekarima se javljaju u poodmakloj fazi oboljenja bubrega – naglasila je.

Ističe da Udruženje radi redovne edukacije ljekara, ali i građana. Prošle sedmice su tako organizirali XIII Nefrološku školu u Tešnju i okupili stručnjake iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije organa.

Resić naglašava interes nefrologa BiH za tu školu, a osim eksperata iz BIH sudjelovali su i mladi nefrolozi iz BiH i profesori iz Hrvatske.

Podsjeća da je Hrvatska vodeća država po broju urađenih transplantacija u svijetu i broju donora na milion stanovnika. Jedan od predavača na ovogodišnjoj Nefrološkoj školi bio je i prof. dr. Željko Župan. On je šef intenzivne njege u KBC Rijeka, koja je vodeća po broju donora u Hrvatskoj.

– Edukacija je prilika za razmijenimo stručna mišljenja, usuglasimo izrade informativnih brošura za građane, dogovorimo aktivnosti. Veliki uspjeh je da nefrolog iz BiH od 2017. godine predsjedava Balkanskim udruženjem nefrologa, jednim od najvećih nefroloških organizacija. Ogromno je to priznanje bh. nefrologiji  – istakla je prof. dr. Resić.

Po njenim riječima ovogodišnja kampanja doniranja organa bazirat će se na informiranje javnosti s dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanja podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa te zahvalnosti i poštovanja svim darivateljima i njihovim obiteljima, koji su plemenitim činom spasili druge živote.

– Presađivanje organa i tkiva uspješna je metoda liječenja bolesnika. Najveći problem predstavlja nedostatak organa i tkiva prikladnih za presađivanje. Naime, porast broja darivatelja organa posljednjih 15 godina iznosi svega dva posto godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15 do 20 posto godišnje. Trenutačno je na listama čekanja u Europi više od 50.000 ljudi od kojih će 30 posto dobiti presadak, a 35 posto će umrijeti čekajući organ – ističe prof. dr. Resić, navode u saopćenju za javnost Donorska mreža BiH i Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju organa.

Evropski dan darivanja i presađivanja organa je promoviranje etičkih načela Vijeća Evrope u oblasti transplantacije organa, posebno načela nekomercijalizacije te svakako zaštite donora i primatelja.

(Fena)

povezani članci

Najnovije