Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Predstavnici Vlade ZDK i sindikata postigli dogovor: Prosvjetnim radnicima u ZDK najveće plate u FBiH

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i kantonalnih organizacija sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja postigli su dogovor o povećanje plaće za oko 5.600 zaposlenih prosvjetnih radnika u ovom kantonu za 15 posto, počevši od 1. januara ove godine.

Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju biće potpisan u narednih 10 dana, a biće na snazi do isteka primjene važećeg kolektivnog ugovora 31. avgusta.

– Ovim smo potpuno usaglasili primjenu kolektivnog ugovora na koji se, nažalost, oglušila prethodna Vlada ZDK na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić, gdje su prosvjetni radnici bili ne građani drugog reda, nego građani šestog reda u ZDK. Dolaskom nove Vlade ZDK i novog premijera, odmah u startu smo dogovorili da će se taj stav promijeniti i premijer je na prvom sastanku rekao da ćemo do 8. mjeseca imati najveće plate u BiH kao što je to bilo u periodu 2023. godine. Želimo se zahvaliti i premijeru, ministrici finansija, ministru obrazovanja i svim članovima Vlade ZDK-a jeste da su oni ovo napravili već danas sa 31. januarom i sa ponosom mogu kazati da su prosvjetni radnici ZDK-a od danas sa najvećim platama u BiH – rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović.

Rekao je da očekuje da se trend unapređenje materijalnog oložaja zaposlenih nastavi i u narednom periodu te pozvao sve vlade u FBiH da slijede pozitivan primjer Vlade ZDK-a, da vide na koji način se treitraju zahtjevi i potrebe prosvjetnih radnika i da ih u skladu sa tim zahtjevima i rješavaju.

– Pravi pozitivan primjer je Vlada ZDK-a i mi ćemo u narednom periodu kroz izmjenu drugih podzakonskih akata nastaviti raditi na poboljšanju obrazovnog sistema u ZDK-u koji je zaista na visokom nivou i gledat ćemo da sve uradimo što je u našoj moći i sa jedne i sa druge strane, da imamo zadovoljne učenike, roditelje i sve aktere odgojno obrazovnog procesa – rekao je Šatorović.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK Đevad Hadžić također je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju plate, ali i dogovorenim povećanjem naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu radnog staža.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić zahvalio se predstavnicima sindikata i prosvjetnjim radnicima što su imali razumijevanja i dali Vladi prostora i vremena da izvrši analize stanja u budžetu te što je nakon Univerziteta u Zenici usaglašeno i povećanje plata za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

– Čast i zadovoljstvo je da smo u razgovorima sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja dogovorili ispunjenje njihovih zahtjeva i drago nam je da smo poboljšali materijalni status uposlenika. Zadovoljni nastavnici će pružiti kvalitetnije obrazovanje našim mladim i zadovoljstvo je da imamo na današnji dan najveće plate u FBiH, iako pojedini kantoni imaju mnogo veće budžete – rekao je premijer Pivić.

Prema podacima Samostalnog sindiakta osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja FBiH, povećanjem za 15 posto, osnovna plata nastavnika sa VII stepenom stručne spreme u Zeničko-dobojskom kantonu od 31. januara iznosit će 1.535,63 KM.

– Usaglasili stavove prije tri mjeseca gdje smo tražili samo prostor da se konsolidujemo i usvojimo budžet. Donijeli smo sve i nakon tri mjeseca, usvojili smo njihov prijedlog i imat će povećanje plata za 15 posto. Zadovoljni smo i ovo je primjer kako se treba raditi. U narednih deset dana ćemo sve pripremiti i potpisati kolektivni ugovor – rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija.

Press služba ZDK

povezani članci

Najnovije