Subota, 13 Aprila, 2024

Pravila ponašanja: Kako ostati siguran prije, za vrijeme i nakon zemljotresa

Zemljotresi su nepredvidive prirodne katastrofe koje mogu uzrokovati značajne štete na imovini i ugroziti ljudske živote. Iako je nemoguće predvidjeti kada će se dogoditi zemljotres, važno je biti pripremljen i znati kako pravilno reagirati prije, za vrijeme i nakon potresa.

Priprema je ključna. Održavanje sigurnosti kuće igra važnu ulogu u smanjenju rizika od povreda i šteta tokom potresa. To uključuje saniranje neispravnih električnih instalacija, plinskih i vodovodnih cijevi te osiguravanje težih predmeta kako ne bi izazvali dodatne opasnosti.

Identifikacija sigurnih mjesta u domu također je važna. Otkrijte čvrste i nosive zidove u svakoj prostoriji koji mogu poslužiti kao zaklon tokom potresa. Dogovorite se s porodicom o dva mjesta za sastajanje nakon potresa, jedno u blizini kuće i drugo izvan komšiluka.

Kada potres započne, ključno je ostati smiren. Pokušajte se skloniti ispod čvrstih stolova ili klupa ili pored čvrstih zidova kako biste zaštitili glavu i tijelo od padajućih predmeta.

Ako se nalazite u zatvorenom prostoru, izbjegavajte hodanje ili kretanje te se držite podalje od prozora, staklenih vrata i vanjskih zidova.

Nakon što podrhtavanje tla prestane, važno je ostati na sigurnom mjestu i biti oprezan zbog mogućih naknadnih potresa.

Važno je da se svi članovi zajednice educiraju o pravilnom ponašanju tokom zemljotresa kako bi se smanjila šteta i zaštitili životi. Ova smjernica može biti korisna u pripremi za potencijalne nepredviđene situacije i doprinijeti sigurnosti građana.

RTV Visoko/Source.ba

povezani članci

POPULARNO