Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

PRIČA O VISOČKIM MANGUPIMA, NAIVNOM DRVOSJEČI I LAŽNOM PREDSJEDNIKU OPŠTINE

Bio je to vakat gdje se “visočka škola” trenirala na naivnim i onima koji su u Visokom pokušavali prodati folove i nasamariti Visočane.

Stariji se sjećaju da su sarajevski “šibicari” osim prodaje cigli (Hoš kupit ciglu? Ako neš mi ćemo te njom u glavu.), pokušali rasitniti 70 “dojč maraka”. Njemačka marka je bila hit, ali apoen od 70 nije postojao. Poslali šibicari po nekom svom naivku falsifikat na “sitnjenje” u Visoko i naivko fakat usitnio novčanicu u Čaršiji. Donio dvije novčanice po 35 “dojč maraka”. Naravno bolje “falcanih” nepostojećih apoena.

Od tada se tražilo Sarajevo pored Visokog. Sve do Olimpijade 1984. godine.

Stara fotografija iz sedamdesetih godina priča razne priče. Svi su išli nekad kod teta Nade u radnju po nešto. Jel’ se radnja zvala Bazar ili ne, nije bitno… Sada su tu turističke agencije, prodavnice obuće i tekstila te veša.

Na vrhu današnjeg kina se vidi ljetna bašta, kultna Terasa, a kroz grane i kućica gdje bio smješten kino projektor za ljetno kino. Početkom pedestih godina prošlog vijeka na Terasi su se gledali filmovi i jeli najbolji ćevapi.

Terasa je izgorjela 24. novembra 1963. godine u “Jangiji” koju su podmetnule visočke žene. Ljubomora na konobarice je bila ogromna. Urbana legenda je to, ali što se ne otipka slabo ko zapamti.

Stabla na fotografiji su posebno interesantna. Javor, krivo stablo koje dominira ispisalo je toliko tužnih priča o obješenim ljudima, da treba preći na vedrije momente.

Priča je to o tri-četiri majstora “Visočke škole” koji su bašti kafane Partizan uvijek zbijali šale. Imena su poznata, ali ipak za sada bez njih. Neki su bili tip-top skockani u najboljim odijelima, šeširima i kravatama.

I tako je naišao jedan naivčina sa motornom pilom u ruci(druga varijanta priče je sa sjekirom na leđima), a četverac “visočke škole” ga upoznao sa super skockanim čovjekom koji je predstavljen kao “predsjednik Opštine”.

Čovjeku sa motorkom je bilo drago što se rukuje sa prvim čovjekom Visokog i pitao ga šta može uraditi za njega. “Skockani” je rekao da mu tri stabla ispred Opštine prave prevelik hlad i da bi ih trebalo posjeći.

I naravno, prodan je fol i stablo po stablo je počelo padati. Dva stable između prije par godina posječenog krivog javora i srećom i dan danas žive lipe kod trafike su pala prije dolaska milicije(jedno od tih se vidi na dijelu fotografije).

Naravno, čovjek je pitan zašto siječe stabla, isti je pokazao prema “Partizanu” gdje sjedi Predsjednik, ali visočki mangupi su se pravili ludi, tako da su radili pendreci i kazne za nesretnog drvosječu.

Kažu da je baš ovako bilo… Ako su lagali mene i ja lažem vas.

povezani članci

POPULARNO