Četvrtak, 29 Februara, 2024

POSTAVLJEN JARBOL SA ZASTAVOM BOSNE I HERCEGOVINE NA KRALJEVSKI GRAD VISOKI

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je izvršeno postavljanje jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine na lokalitetu Kraljevskog grada Visoki.

Postavljeni jarbol je visine 14 metara izrađen od poliesterske smole sa unutrašnjom strukturom staklenih vlakana, cilindrično – konusnog oblika, otporan na udare vjetara i ostale atmosferske uticaje, posjeduje rotirajući mehanizam koji zastavi obezbjeđuje najmanji otpor vjetru.

Za navedeni projekat sredstva je osiguralo Federalno ministarstvo kulture i sporta putem Transfera za obnovu kulturnog i historijskog naslijeđa, nakon čega je Grad Visoko potpisao Ugovor o izradi, transportu i montaži jarbola i zastave sa dobavljačem „Reppu Enterprenad“ d.o.o. Janja.

Grad Visoki je podignut na najistaknutijem uzvišenju, među obroncima planinskog vijenca, koji sa južne strane uokviruje proširenu dolinu rijeke Bosne i Visočko polje. Prvi spomen samog grada “in castro nosto Visoka vocatum” u povelji mladog bana Tvrtka od 1. septembra 1355. godine, znači da je u vrijeme vladavine njegovog prethodnika bana Stjepana II Kotromanića, u prvoj polovini XIV stoljeća, grad ili sagrađen ili je već postojao.

Obzirom na historijski značaj ovog lokaliteta Grad Visoko kontinuirano radi na oživljavanju i afirmaciji Kraljevskog grada Visoki kao izuzetne turističke destinacije i jednog od najzačajnijih loklaliteta u hiljadugodišnjoj državnosti Bosne.

U narednoj fazi Grad Visoko će izvršiti uređenje i izgradnju pristupnih staza i osvjetljenje jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine.

Služba za lokalni ekonosmki razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke

povezani članci

POPULARNO