OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANSTVO

1290

Dana 28.02.2020.godine upriličen je sastanak Upravnog odbora JU DZ Visoko kome su pored članova Upravnog odbora ispred Grada Visoko prisustvovali Gradonačenica mr.sci. Amra Babić, sanitarna inspektorica Lejla Husić i predstavnici JU DZ Visoko direktorica dr. Džemila Mustafić i epidemiolog dr. Zijada Smailagić. Jedna od tema sastanka je bila i trenutna epidemiološka situacija na području grada Visoko sa akcentom na novi korona virus (COVID-19).

Trenutno na području Federacije BiH nema identifikovanih slučajeva oboljelih od korona virusa. Na području grada Visoko putem Higijensko-epidemiološke službe  JU Dom zdravlja Visoko evidentiran je određeni broj lica koja su u posljednjem periodu bili u posjeti zemljama u kojima je potvrđeno prisustvo oboljelih od novog korona virusa i sva lica se nalaze pod stalnim zdravstvenim nadzorom. Posebno naglašavamo da su lica pod  zdravstvenim nadzorom bez ikakvih simptoma bolesti.

JU Dom Zdravlja Visoko je u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministrstva zdravstva ZDK, pripremila dovoljne količine zaštitne opreme, dezinficijensa, kao i sobu za izolaciju u slučaju pojave oboljelih od novog korona virusa.

Građani koji su u posljednjih 14 dana, računajući od dana ulaska u BiH,  boravili  u zemljama gdje su potvrđeni slučajevi pojave oboljenja od korona virusa (COVID-19) ili su bili u bliskom kontaktu sa oboljelim osobama, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, trebaju telefonskim putem kontaktirati epidemiološku službu DZ Visoko (tel. 032/738-822) kako bi dobili potrebne informacije i daljnje upute.

U skladu sa Naredbom Kriznog štaba ZDK naređuje se pooštren nadzor nad higijenskim prilikama u objektima gdje boravi veći broj ljudi (čekaonice, kino dvorane, šalter sale, banke, objekti MUP-a i sl.). Ovim putem pozivamo odgovorne osobe pomenutih objekata da poduzmu sve potrebne sanitarno-higijenske mjere na održavanju čistoće u objektima kojima rukovode.

Podsjećamo na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija(poput gripe) čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog korona virusa i kojih se treba pridržavati:

  • Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola,
  • Prilikom kašljanja ilî kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
  • Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.
  • Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
  • Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar izmedu vas i drugih Ijudì, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.
  • Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite historiju  putovanja.

 

 

 

S poštovanjem,

 

 

 

PRESS GRADA VISOKO