Četvrtak, 29 Februara, 2024

Posjeta rukovodstva MUP-a ZDK Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, predvođena ministrom Emirom Vračom, posjetila je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Tom prilikom održan je radni sastanak s dekanom Fakulteta, prof. dr. Jasminom Ahićem. Sastanak visokog rukovodstva bio je usmjeren na jačanje saradnje u edukaciji policijskih službenika te unapređenje regulative, postavljajući temelje za kvalitetnu međuinstitucionalnu saradnju u narednom periodu.

U posjeti su bili ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Emir Vračo, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK, generalni inspektor policije Admir Gazić, te šef policijskog inspektorata MUP-a ZDK, Elvedin Fišek.

Ministar Vračo naglasio je važnost intenzivne saradnje s Fakultetom, posebno u oblasti edukacije policijskih službenika.

Profesori Hadžikadunić i Kavazović prezentirali su programe specijalističkih edukacija, uključujući “Obradu lica mjesta krivičnog djela”, “Digitalnu forenziku i informacijsku sigurnost”, “Finansijske istrage koruptivnih krivičnih djela” te “Tehnike i taktike ispitivanja osumnjičenih osoba i saslušanja svjedoka”, te novi program “Kriminalističko profiliranje”.

Policijski komesar Gazić izrazio je zadovoljstvo brojnim programima edukacije i spremnost za saradnju u realizaciji specijalističkih edukacija u 2024. godini.

Razgovaralo se i o unapređenju podzakonske regulative za policijske službenike MUP-a ZDK. Očekuje se da će intenzivna saradnja u narednoj godini donijeti značajne rezultate za obje institucije.

Ilma Šabanović

povezani članci

POPULARNO