Nedjelja, 23 Juna, 2024

Počela je sezona krpelja, evo kako se od njih zaštititi

S toplijim danima stigla je sezona krpelja, nametnika koji prenose zarazne bolesti. Kako se zaštititi i na što treba pripaziti prilikom boravka u prirodi pojasnila je i dodate upute dala doktorica Belma Islamović.

“Obzirom na porast temperature stvorili su se idealni uvjeti za aktivnosti krpelja. Ovi sitni kukci žive na travnatim površinama, u niskom rastinju, na listovima i granama grmova, a najbrojniji su upravo u trenutnom periodu, u kasno proljeće i rano ljeto. Obzirom da prenose niz zaraznih bolesti  prevencija ugriza je ključna za očuvanje zdravlja. Bitno je napomenuti da nisu svi krpelji zaraženi. Kada boravite u prirodi najvažnije se dobro obući, uvijek imati duge rukave i na rukama i na nogama, tako ćete krpelju otežati da dođe u kontakt sa kožom. Ako planirate duži boravak u prirodi obavezno nanesite  repelent, sredstvo za odbijanje krpelja ali i drugih kukaca, a potom dolaskom kući skinite svu odjeću sa sebe i pregledajte svoje tijelo posebno pregibe zglobova i druga mjesta gdje je koža tanja. Obavezno se i istuširajte jer krpelj obično šeta nekoliko sati po našem tijelu prije nego pronađe idealno mjesto, lokaciju za ugriz. Ugriz krpelja nije neuobičajna pojava i nije potrebno odmah potražiti stručnu medicinsku pomoć ali je važno krpelja ispravno uklonuti sa kože. Ne dirajte ga golim rukama, nego pincetom čvrsto uhvatite, što bliže mjestu ugriza i okrečite pincetu suprotno od kazaljke na satu i povucite. Bitno je napomenuti da ne premazujete krpelja uljem, mašću, alkoholom ili drugim preparatima jer će to izazvati povraćanje kod krpelja i povećati rizik od prenosa zaraze, ukoliko se radi o zaraženom krpelju. Doktoru se ne trebate javit osim ukoliko u periodu od četiri sedmice od ugriza se ne pojavi crveni osip prstenastog, okruglog oblika uz povišenu temperaturu i groznicu. Ovi simptomi upućuju na bakterijsku infekciju koju je potrebno tretirati antibioticima.”

Doktori  upozoravaju da krpelji prenose nekoliko bolesti koje se obavezno moraju liječiti kako bi se izbjegla teška klinička slika, ukoliko se radi o zaraženom krpelju a to su: lajmska bolest ili borelioza, krpeljni meningoencefalitis, mediteranska pjegava groznica, anaplazmoza, tularemija, krimsko-kongoanska groznica, babezioza.

povezani članci

Najnovije