Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Ovo su tri najveće greške kod uspavljivanja beba – izbjegavajte ih

Imate li poteškoća s uspavljivanjem svog mališana i buđenjem tokom noći?

Pročitajte neke od najčešćih pogrešnih koraka u uspostavljanju kvalitetne rutine spavanja i saznajte kako ih izbjeći.

Preskakanje rutine spavanja

Većini ljudi treba neko vrijeme prije nego zaspu i dok se ne namjeste, a ni bebe se ne razlikuju. Rutina za spavanje ne samo da pomaže vašoj bebi da se opusti prije nego što se smjesti u svom krevetiću, već može postati prekrasan način zbližavanja s bebom.

Sat vremena prije nego želite da beba zaspi (oko 19 sati sati je preporučljivo vrijeme za bebe), započnite vašu rutinu. Topla kupka može pomoći opustiti bebu, a kad je gotova, odvedite bebu u sobu i počnite čitati priču, pustite smirujuću muziku ili oboje. Nakon toga nahranite bebu, smjestite je u krevetić i ostavite je tako pospanu. Nakon nekog vremena sama će utonuti u san.

Uspavljivanje djeteta gdje god se nalazite

Niko ne želi biti rob rasporedu spavanja svog djeteta, ali je istina da dječije drijemanje u kolicima, automobilskoj sjedalici ili visokoj stolici ne pruža bebi san koji joj je potreban jer dijete ne pada u duboki, mirni san.

Da bi razvila dobre navike spavanja, beba bi trebala imati poznatu zonu spavanja, prostor u kojem odlazi i na drijemanje i na spavanje svaki dan. Naravno, ovo pravilo ne vrijedi kada su u pitanju važni događaji ili obaveze koje te sprečavaju u tome, ali većinu vremena bi trebala ostati dosljedna. Pokušajte izvršiti sve obaveze koje imaš između bebinog drijemanja, piše Miss7.

Jednostavne navike postale su loše rutine

Sasvim razumljivo, kada su 3 sata ujutro, a vi ste potpuno iscrpljeni, učinit ćete sve u vašoj moći da bi beba ponovno zaspala. To obično uključuje ljuljuškanje, grljenje, hodanje, pjevanje, masažu i tako dalje. Kada je beba stara 3 ili 4 mjeseca, ove jednostavne navike postaju loše rutine.

Takve navike postanu problem kad su toliko usko povezane u djetetovoj glavi sa spavanjem da ne može zaspati bez njih. Ključ je staviti dijete u krevet pospano, ali budno, tako da će naučiti samostalno umiriti se i vratiti se spavati svaki put kad se probudi.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba

 

 

povezani članci

POPULARNO