Nedjelja, 25 Februara, 2024

Ovo su najbolji gradovi za studiranje u 2024. godini

Odluka o studiranju u inostranstvu je uzbudljiva u teoriji, ali ulazak u detalje brzo može postati opterećujući. Studenti iz cijelog svijeta često se suočavaju s različitim faktorima kada je u pitanju odabir savršenog grada za njihovu obrazovnu avanturu.

Pitanja poput “Koliko je sigurno u potpuno novom gradu?” ili “Da li lokalno stanovništvo govori engleski ili trebam li naučiti novi jezik?” mogu biti prilično zastrašujuća. I naravno, traženje stipendija pomaže u upravljanju troškovima svakodnevnog života i dodaje složenost. Ali ne brinite – MastersDegree.net je obavio sav pripremni rad kako vi to ne morali.

Na MastersDegree.net-u, kombinovali su popularnost grada među studentima, poznavanje engleskog jezika, prijateljski odnos lokalnog stanovništva, kvalitet života i ocjene sigurnosti, kao i faktore poput mjesečnog budžeta i mogućnosti stipendija, kako bi izračunali konačnu ocjenu grada za rangiranje.

Evo odabranih deset najboljih studentskih gradova:

London ponio titulu

Prema istraživanju, London je uzeo titulu kao najbolji studentski grad međunarodnih studenata. London je odavno omiljena destinacija, kako za turiste, tako i za studente, pa ne čudi što se našao na vrhu naše liste. Iako je Brexit doveo do promjena u imigracionoj politici za studente iz EU, broj međunarodnih studenata koji nisu iz Ujedinjenog Kraljevstva u zemlji je i dalje u porastu, posebno kroz upis na postdiplomske studije.

Sa ukupno 24.145 međunarodnih studenata, Univerzitetski koledž London može se pohvaliti najvećim brojem međunarodnih studenata u zemlji. Štaviše, London ima izrazito visoku stopu zadržavanja diploma, pri čemu skoro polovina (47%) studenata koji se odluče studirati ovdje ostaje u gradu nakon završetka studija. London je zlatni rudnik kulturnog i istorijskog blaga kao što su Bakingemska palata i Šekspirov globus. Dodajte tome njegov status jednog od ključnih svjetskih finansijskih centara. Stoga, lako je shvatiti zašto međunarodni studenti apsolutno vole ovaj grad!

Šta kažu Bosanci i Hercegovci?

U proteklim godinama, preko 15.000 studenata iz Bosne i Hercegovine krenulo je u inostranstvo za svoje studije – brojka koja se očekuje da će rasti. Posebno, Srbija, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Njemačka su se istakle kao top pet traženih destinacija među studentima iz Bosne i Hercegovine, pri čemu su različita područja poput medicine, inženjeringa i ekonomije njihovi primarni interesni fokus.

Ovaj trend odražava rastuću sklonost prema međunarodnom obrazovanju i iskustvima u interkulturalnom učenju među mladima u Bosni i Hercegovini, zaključeno je.

RTV Visoko/Akta.ba

povezani članci

POPULARNO