Otvoren Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija Zenica Expo 2024

Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo 2024” otvoren je danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici, a trajat će do nedjelje, 12. maja.

Posjetioci sajma imat će priliku da se informišu o slobodnim radnim mjestima iz različitih industrija, a bit će održavane i radionice, sastanci i panel diskusije.

Cilj je da se osigura i platforma za poslodavce poslodavce, ali i državne institucije, ambasade i razvojne agencije koje traže kvalificiranu radnu snagu, dok će tražitelji posla imati priliku da se zaposle, usavršavaju te profesionalno razvijaju.

“Svjedoci smo da postoje veliki problem kada je u pitanju kvalitetna radna snaga, odnosno potrebe tržišta rada. Zato je vrlo važno da imamo ovakve događaje, koji će upravo ukazati na te značajne probleme, kada generalno govorimo o privredi. Posebno kada govorimo o privredi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), jer vrlo često ističemo da je ZDK privredeni lider pa je iz tog razloga važno da imamo i kvalitetnu radnu snagu, koja će moći odgovoriti današnjim izazovima. Mi, kao Vlada ZDK, ulažemo dodatne napore kako bismo vršili prekvalifikaciju radne snage, kako bismo davali podršku u oblasti obrazovanja one radne snage koja je potrebna tržištu rada”, rekao je premijer ZDK Nezir Pivić, koji je otvorio sajam.

Zbog toga, naglasio je, u srednjim školama te na fakultetima Univerziteta u Zenici nastoje promovirati takva zanimanja.

Uime organizatora sajma, zeničke agencije AVS, obratila se direktorica te agencije Selma Čivić, koja je kazala kako žele otvariti nova vrata u svijetu profesionalnog razvoja i obrazovanja.

“Naši klijenti imaju zaista velike potrebe pa smo željeli da ih na ovaj način konektujemo te da se ova vrsta posredovanja, na neki način, unaprijedi. Posebno kada je u pitanju neformalno obrazovanje, da damo na važnosti kada je u pitanju neformalno obrazovanje. Otprilike, na našem sajmu imamo 40-ak kompanija, iz zemlje i inozemstva. Posebno bi istakla kompanije iz Indije i Njemačke, koje su došle da nam pomognu oko uvoza radne snage. Gledamo našim kompanijama, koje imaju potrebu, da obezbijedimo radnu snagu na što brži, jednostavniji i efikasniji način”, kazala je Čivić.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju Federacije BiH, istakla je Čivić, još uvijek je u procedure donošenja te će više informacija imati tek kada bude usvojen.

RTV Visoko/BHRT.ba /Fena

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije