Izložba Marija Mikulića u Galeriji Likum’76 u petak 10. maja

Izložba ”Portreti” Marija Mikulića komemorativnog je karaktera povodom stote godišnjice rođenja ovog poznatog bosanskohercegovačkog slikara. Rezultat je saradnje UGLU ”Likum’76” i Franjevačkog samostana u Visokom.

Mario Mikulić bio je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara – portretista. Mikulić je poznat po portretnim ostvarenjima u različitim tehnikama od realizma do ekspresionizma. Jedan je iz jugoslavenske slikarske elite, koja je odlazila u Bugojno portretirati Tita. 

U Galeriji ”Likum’76” Visoko biće postavljeno 25 originalnih Mikulićevih portreta koji su sastavni dio umjetničke zbirke Franjevačkog samostana u Visokom. Na portretima nastalim od početka 50-tih do početka 80-tih godina, dakle u rasponu od trideset godina, prikazane su onovremene osobe iz najšireg spektra jugoslovenskog društva. Radovi plijene pažnju svojom izuzetnom vrijednošću i etabliranošću u bosanskohercegovačkoj historiji umjetnosti, te stoga s velikim zadovoljstvom javnosti upućujemo priloženu pozivnicu.

Dobrodošli!

UGLU ”Likum’76” Visoko

povezani članci

Najnovije