Općinski sudovi u ZDK u 2023. godini donijeli su 36 presuda za rad za opće dobro, a 17 i realizirano

Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona tijekom prošle godine zaprimilo je ukupno 36 presuda općinskih sudova za izvršavanje alternativnih krivičnih sankcija rad za opće dobro na slobodi, od kojih je 17 i realizirano tijekom 2023. godine – potvrdila je Feni pomoćnica ministra za pravosuđe tog kantona Amila Begagić.

Alternativna krivična sankcija rad za opće dobro na slobodi, podsjeća, obveza je koja proizilazi iz propisa Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, au tom se kantonu realizira već 16 godina.

– Ministarstvo je i tijekom prošle godine nastavilo uspješnu praksu u izvršenju alternativnih krivičnih sankcija rad za opće dobro na slobodi, u toku koje smo primili 36 presuda na izvršenje. Kazna rada u javnom interesu, kao alternativna sankcija, omogućava kažnjavanje van zatvora a da se postigne opća svrha kaznenopravnih sankcija- ističe pomoćnica Begagić.

Tu se, napominje, podrazumijeva da se kod pojedinačnog izvršioca ostvari svrha kažnjavanja i vaspitno djeluje kako bi o štetnosti svog ponašanja te da ne bi ponovio djelo, kao posebnom naglaskom na činjenicu da se time spriječava isključenje osuđene osobe iz društva i obitelji.

Time se, naglašava, čuva i sama porodica, kao nukleus zdravog društva.

-Izvršenje kaznenog rada za opće dobro na slobodi u javnom interesu pomaže da se spriječi pretrpanost zatvora te time održavaju osnovne standarde koje zatvori moraju imati, kao i da se spriječi međusobni loš utjecaj osuđenih osoba u zatvoru.

Posmatrajući izvršenje alternativnih sankcija je financijski aspekt, uštede su, kako iz perspektive poslodavca tako i iz perspektive budžeta FBiH, više nego značajne.

Uzimajući u obzir da se jedan dan zatvora, u skladu sa KZFBiH, zamjenjuje novčanim iznosom od oko 100 KM, a da je u 17 izvršenih presuda u 2023. godini izrečeno ukupno 2.910 dana zatvora, time je i ušteda za budžet FBiH u minimalnom iznosu bila 291.000 KM – objašnjava Begagić.

U tih, 17 izvršenih presuda, izrečeno je 805 radnih dana rada za opće dobro na slobodi, a što predstavlja i štetu za poslodavca u minimalnom iznosu od 22.540 KM.

-Iskustva sudova u ZDK-u su različita. Općinski sudovi u Zenici, Kaknju, Visokom, Maglaju i Tešnju donosili su presude kojima je izricana ova alternativna krivična sankcija, dok ostali sudovi u kantonu nisu donosili ovakve presude.

U cilju stvaranja povoljnijih uvjeta za izvršavanje navedenih sankcija na području kantona, jedan od prioriteta ovog ministarstva u daljnjem radu bit će da se dodatno animiraju sve sudove u našem kantonu na izricanje ove alternativne krivične sankcije – najavljuje Begagić.

Tijekom prošle godine, dodaje se, provedene su i aktivnosti na revidiranju poslodavaca te su potpisani ugovori s novim pet poslodavaca s područja tog kantona, au planu je i proširenje potencijalnih poslodavaca na širi spektar organizacija.

Ministarstvo, prije početka provedbe rada za opće dobro na slobodi, organizira obuku za nove povjerenike, a što su radili i tijekom 2023. godine.

Ciljevi i motivi koji će biti prioriteti u daljnjem radu tog ministarstva bit će stvaranje povoljnijih uvjeta za vraćanje duga zajednici osuđenih osoba, razvijanje radnih navika kroz izvršenje sankcija uz očuvanje obitelji, pozitivna iskustva poslodavaca, podizanje svijesti stručne i opće javnosti o značaju te sankcije.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

 

 

 

povezani članci

Najnovije