OPĆINSKA NAČELNICA SA SARADNICIMA OBIŠLA RADOVE NA REKONSTRUKCIJI BIJELE DŽAMIJE

Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić sa saradnicima i hafizom Edinom ef. Bukvom danas je upriličila obilazak radova koji se izvode na rekonstrukciji krova Bijele – Šerefudin džamije u Visokom.

Radovi na rekonstrukciji vanjskog dijela džamije, tačnije krova i njene unutrašnjosti privode se kraju.

Općina Visoko je finansirala radove koji uključuju rekonstruciju krovnih otvora – prozora u iznosu od 25 000 KM.

„Veoma sam sretna što su radovi skoro završeni, jer se radi o jednom od simbola grada Visokog. Dugo godina se pričalo o problemu prokišnjavanja kao i o činjenici da Bijela džamija prestaje biti bijela zbog bakrenog pokrova. Glavni inicijator ovih radova bio je imam Bijele džamije hafiz Edin ef. Bukva na čiju inicijativu je Općina Visoko uradila idejno rješenje i projekat sanacije krova,“ izjavila je načelnica Babić.

Nakon podnesene inicijative počeo je odabir najpovoljnijeg izvođača radova i odgovarajućeg materijala kako bi se kvalitetno i dugoročno riješio problem ovog značajnog vjerskog objekta.

„Građevinski odbor je bio veoma aktivan, a imali smo i veliki odziv građana, visočkih privrednih subjekata i uspjeli smo prikupiti veoma značajna sredstva koja su implementirana. Medžlis Islamske zajednice i Građevinski odbor Bijele- Šerefudin džamije vodili su kompletne aktivnosti, dok je Općina Visoko pomagala sa tehničkim nadzorom. Danas smo tu radi pronalaženja najbržeg načina kojim ćemo ovoj ljepotici vratiti stari sjaj i ime, i kako bi ponovo postala jedan od najznačajnijih i najljepših simbola grada Visokog“, zaključila je Općinska načelnica uz poruku da će realizacija ovog projekta uveliko doprinijeti ljepšem izgledu našeg grada, koji obiluje historijskim svjedočanstvima o svojoj viševjekovnoj multikulturalnosti.

Bijela – Šerefudin džamija je ponovo dobila snježno bijeli izgled, a njen imam, hafiz Edin ef. Bukva se zahvaljuje svima koji su učestvovali u radovima i prikupljanju novčanih sredstava za ovaj jedinstveni projekat.

„Cjelokupan projekat vođen je uz snažnu podršku Medžlisa Islamske zajednice Visoko na čelu sa njegovim glavnim imamom Ibrahimom ef. Hadžićem i Općine Visoko. Sve što smo željeli uraditi uspjeli smo i možemo reći da je ovaj projekat zapravo projekat svih vjernika i svih građana općine Visoko.“

Još jedan od zadanih ciljeva je i uređenje unutrašnjosti džamije do nadolazeće zime, a naredne godine planirana je realizacija druge faze radova koja uključuje rekonstrukciju akšam-munare, ograde i harema.

Press Općine Visoko

povezani članci

Najnovije