Četvrtak, 25 Jula, 2024

Održana novogodišnja press konferencija gradonačelnika Mirze Ganić i direktora javnih preduzeća i ustanova

Novogodišnja press konferencija povodom kraja godine i sumiranja rezultata u 2023.godini održana je danas u sali Gradske uprave Visoko. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić, pomoćnici gradonačelnika, te direktori javnih preduzeća i ustanova.

“Iza nas je vrlo važna godina sa puno projekata kako u realizaciji tako i u pripremi i ono što je važno istaknuti na samom početku je činjenica da smo pokrenuli razvoj Visokog. Radimo i gradimo pametno i sigurno. Predstavili smo svoju viziju, radimo po njoj, pokrenuli infrastrukturni razvoj Visokog, svaki dan se realizuju različiti projekti i ko hoće da vidi može. Mi smo od momenta preuzimanja mandata odmah krenuli sa realizacijom projekata i svake godine smo u punom kapacitetu radili, ovo posebno ističem jer se kod nas vrlo često komentariše da se radi samo pred izbore, a potvrdili smo da je u svakoj godini bio puni kapacitet naših aktivnosti. U tom pravcu mi nastavljamo i ulazimo u 2024. godinu. U 2023. godini realizovali smo 70 konkretnih projekata, pripremili smo i pokrenuli realizaciju 36 projekata, a svaka priprema zahtjeva puno truda, rada i vremena. U 2024. godinu ulazimo spremni da u punom kapacitetu radimo, a ovdje ne govorim o projektima koje smo jučer usvojili kroz program kapitalnih ulaganja, koji su novi projekti i biti će pokrenuti u prvoj polovini godine. Pokrenuti razvoj našeg grada sve više i više će se vidjeti u narednom vremenskom periodu. Puno je projekata, ali ja ću istaknuti jedan projekat, a to je da smo uklonuli ruglo koje je skrivalo Bijelu džamiju i uradili zelenu površinu. Od 70 projekata ističem ovaj zato što je godinama stajao sa strane. Važno je spomenuti da mi imamo puno potencijala i ne zaostajemo više za drugom općinama, naprotiv vratili smo stari sjaj Visokom kao centru regije u privrednom, poljoprivrednom, turističkom, infrastrukturnom, kulturnom segment” – istakao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Pokretanje, razvijanje i realizacija ideja nije uvijek lahka i jednostavna, ali većina projekata je zaživjela i s ponosom možemo reći kako je i 2023. godina ispunjena mnogim trijumfima.

“Treba istaknuti da imamo izuzetno dobru saradnju sa svim nivoima vlasti, jer nam je naš grad na prvom mjestu. Uz sufinansiranje Gradske uprave i Ministarstva za raseljena lica uspjeli smo povući još 150 000 KM za Visoko, a mi ćemo dati 100 000 KM, ali idemo menadžerski dajemo i mi da bismo dobili što više. Iako se dešavalo globalno poskupljenje, važno je istaknuti da Grad Visoko nije poskupio putem svojih javnih preduzeća ni jednu od usluga, ali jesmo zadržali, te smanjili cijene građevinskih dozvola da bismo potakli razvoj Visokog. I u ovoj godini voda je bila jeftinija za 20 posto, odvoz komunalnog otpada smo sufinansirali da neposkupljuje našim građanima. I u ruralnim područjima smo počeli plaćati troškove javne rasvjete onda možete doći do zaključka da nema građanina koji nije osjetio korist od rada ove Gradske uprave. Ono što uvijek govorimo je to da su privrednici partneri ove lokalne zajednice i generatori razvoja našeg grada kroz investicije, zapošljavanje naših građana, kroz kreiranje dodatnih vrijednosti za naš grad. Visoko je grad poduzetništva, Visoko je brend poduzetništva, ne danas, već od davnina i mi smo samo nastavili tim putem. Podrška je obostrana jer su i privrednici uložili, pored ovih svojih investicija, uložili su svoje investicije i u javne ustanove i u nevladin sektor, a da ne govorimo o zapošljavanju u istim. Također, ne mogu a da ne istaknem das mo kroz projekat “Visoko-Brend poduzetništva” u saradnji sa međunarodnim partnerima uspjeli da registrujemo 30 novih biznisa.  Zelena polja su osnov našeg zdravog života a poljoprivredni proizvođači su nosioci proizvodnje naše zdrave hrane. Rame uz rame sa proizvođačima smo bili i u 2023. godini, pružili smo redovnu finansijsku podršku u iznosu od 550 000 KM.  Također, danas u Visokom nema studenta koji nije dobio stipendiju, podrška je pružena i za vantjelesnuo oplodnju našim građanima koji nažalost ne mogu imati djecu prirodnim putem, ponosni smo na ovaj projekat, ovdje  vrijedi spomenuti i podršku koju smo pružili djeci oboljeloj od dijabetesa”- dodao je gradonačelnik.

Istaknuti je, da je posebna pažnja posvećena uljepšavanju grada, rekonstrukciji fasada na objektima u centru grada, a Visoko uskoro kreće i u historijsku rekonstrukciju glavnih ulica. Direktori javnih preduzeća i ustanova su informisali javnost o poslovanju u protekloj godini. Detalje vam donosimo uskoro u program RTV Visoko.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije