Srijeda, 24 Aprila, 2024

Obrt „Babić“: „Visočka sudžuka treću godinu zaredom osvaja zlatnu medalju na Festivalu sudžuke u Brčkom“

Tradicionalni četvrti Festival sudžuke, na kojem je predstavljen kvalitet sudžuke u BiH i regionu  održan je u Brčkom.

Osim promocije ovog mesnog delikatesa, koji je sastavni dio trpeza u BiH, ovaj festival poslužit će i kao dobra prilika za stvaranje pozitivne konkurekcije između proizvođača. Kada je riječ o nagradama i priznanjima i ove godine su stigle u Visoko.

„Mi podržavamo Festival sudžuke, inače meni je drago da se bosanski proizvodi spominju i promovišu, jer moramo dat značaj tradicionalnim proizvodima, a organizovanje ovakvih takmičenja, festivala, sajmova je upravo lijep put za podizanje ovakvih proizvoda visoko na ljestvici po kvaliteti, ukusu i prije svega jer je to naše domaće, a tradicionalno. Već treću godinu učestvujemo na ovom festivalu i treću godinu osvajamo zlatnu medalju za najbolju sudžuku u BiH, no ove godine smo dobili priznanje „Majstor za sudžuku“, zlatnu medalju za „Visočku sudžuku“, srebrenu medalju smo dobili za sudžuku koju proizvodimo u Sloveniji“- otkrio nam je Edin Babić, vlasnik Obrta „Babić“.

Ove godine je na ocjenjivanju bilo preko 35 uzoraka iz BiH, Sandžaka, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

„Ja volim reći da se sudžuka mora praviti od mesa, poslije rata su se sudžuke počele praviti od koječega, mi smo zadržali tradicionalnu recepturu i proizvodnju i pravimo sudžuku isključivo od mesa. Nema nikakvih dodatni začina, pojačivača aroma i slično, samo domaći bijeli luk, biber, so i meso i to je jedini način da se napravi prava visočka sudžuka. Prošle godine smo imali konkurenciju oko 54 uzorka ove godine nešto manje, ali mislim da su ovogodišnji mnogo jači uzorci, a to je pokazalo bodovanje stručnog žirija. Vjerijem da je sam festival dao značajan doprinos da ljudi počnu praviti kvalitetne proizvode“- dodaje naš sagovornik.

Festival je i dobra prilika da vidimo stvarni sastav sudžuka koje svakodnevno konzumiramo, po svemu sudeći za visočku se ne trebamo brinuti kada je riječ o kvaliteti. Također, festival je dobra je prilika i za promociju domaćih proizvoda.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije