Četvrtak, 29 Februara, 2024

Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Referendumom  o nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine, 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecegovine.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Visokom započelo je još u petak, postavljanjem jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine na lokalitetu Kraljevskog grada Visoki. Obzirom na historijski značaj ovog lokaliteta Grad Visoko kontinuirano radi na oživljavanju i afirmaciji Kraljevskog grada Visoki kao izuzetne turističke destinacije i jednog od najzačajnijih loklaliteta u hiljadugodišnjoj državnosti Bosne.

Program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH u Visokom, nastavljen je polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOR-a, Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, kao i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Otvaranjem izložbe fotografija “Ratno Sarajevo”, sarajevskog umjetnika Milomira Kovačevića “Strašnog” započeo je prigodan program u Kulturnom centru „Altindag – Visoko”.

Svečanom sjednicom u Kulturnom centru „Altindag – Visoko” nastavljen je program uz obraćanje gradonačelnice Amre Babić, te predsjedavajućeg Gradskog vijeća Visoko Bajre Fejzića. Posebno zadovoljstvo pričinilo je gostovanje heroja odbrane nezavisnosti Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije BiH.

Ovom prigodom obratila se gradonačelnica Babić riječima: „Svima prisutnim, svim građanima grada Visokog  i svim stanovnicima BiH čestitam ovaj veliki praznik sa željom da BiH zauvijek  vladaju mir, prosperitet, stabilnost  i pravda. Prvi mart je prilika da se zapitamo šta mi kao pojedinci i organizovane grupe možemo učiniti da bude bolje.

Sa tugom se danas sjećamo nevinih žrtava, sa ponosom i dužnim poštovanjem naših poginulih branilaca – šehida i poginulih boraca, sa sjetom u srcima  vremena kada je jedina podjela između nas  na koju smo pristajali bila podjela na loše i dobre ljude.

Godine koje su došle donijele su privatizaciju, ojačale ratne profitere, produbile klasne razlike, proizvele lažnu demokratizaciju društva i povečale razlike među nama. Počeli smo sve više da se dijelimo, po raznim osnovama,  stalno tražeći nove vrste i načine  podjela.

U nezavisnoj državi trebalo bi da su institucije nezavisne, privredna društva i organizacije -nezavisni, ljudi – građani – nezavisni. Nezavisni  odnosno slobodni da unutar djelokruga svojih nadležnosti slobodno donose odluke od uticaja na njihovo postojanje, rad i život.

Prijetnje za budućnost i opstanak naše jedine domovine i dalje postoje. Još uvijek su snažne unutarnje i vanjske disolucijske snage i veoma je važno imati političku zrelost, dobre namjere i kvalitetne kadrove  koji će to spriječiti.”

Svečanost obilježavanja upotpunjena je promocijom mladih generacija, dodjelom pohvala i nagrada za učenike čiji su literarni radovi na temu „1. mart – Dan nezavisnoti BiH“ ocijenjeni kao najbolji, a prisutni su uživali u muzičkim izvedbama Omladinskog hora Zenica.

Značaj ovog datuma kao prelomnog historijskog trenutka za savremenu Bosnu i Hercegovinu koji je potvrdio bosanskohercegovačko državno, pravno, političko i društveno trajanje predstavljen je kroz današnji program.

Press Grada Visoko

više fotografija na visoko.gov.ba i FB stranici Gradska uprava Visoko

Bonus fotografije klikom OVDJE

povezani članci

POPULARNO