Petak, 23 Februara, 2024

Novogodišnja priča u Zavičajnom muzeju u Visokom

Nakon uspješno realiziranih muzejskih projekata iz oblasti zaštite kulturne baštine, tradicionalnih kulturnih manifestacija našeg grada, muzejskog i galerijskog izlaganja, kreativnih radionica, promocija i muzejskih priča koje su još uvijek u toku, ovu 2023. godinu Zavičajni muzej Visoko završava s dječijom radionicom u duhu novogodišnjih blagdana.

Trodimenzionalna novogodišnja čestitka s pozdravom iz Visokog rezultat je malih, ali vještih ruku đaka prvaka koji su urbane motive iz baštine Visokog kombinirali s etnografskim elementima i novogodišnjim motivima jelke, Snješka Bijelića, zvijezde, pahulja, šljokica i raznih drugih sjajolikih aplikacija, ali i upoznavanja starih zanata i bosanske narodne nošnje.

Na taj način je zaboravljeni narodni vez sa ženskih gradskih papuča (kraj 19. i početak 20. stoljeća) iz Visokog došao u prvi plan. Upoznali smo „srmali gajtan“ – srebrni i zlatni konac, „pulije“ – ispunjene/pljosnate kuglice, ili šljokice izrađene od pozlaćenog mesinganog lima. Apstraktni srcoliki vezeni motiv s muzejskih papučica, zapravo je transformiran u okićeno novogodišnje drvce, u motiv srca kao simbola ili poruke ljubavi, u motiv cvijeta kao simbol pažnje… po vlastitom dječijem izboru.

Novogodišnja priča u Muzeju realizirana je u saradnji sa Osnovnom školom „Safvet-beg Bašagić“ Visoko, koja je omogućila da muzejski prostor bude ispunjen kreativnim radom, prazničnim duhom i nadasve dječijim osmijehom. Zahvaljujemo se našim dragim saradnicima, učiteljima i učiteljicama JU OŠ “Safvet-beg Bašagić” Visoko koji su na ovaj način dali doprinos u očuvanju i promociji kulturne baštine Visokog i Bosne i Hercegovine.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Zavičajni muzej Visoko

povezani članci

POPULARNO