Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Nedžla Fejzović predsjedavala konferencijom u Norveškoj

Učenica trećeg razreda Gimnazije “Visoko” Nedžla Fejzović nedavno je bila dio konferencije Evropskog parlamenta mladih Norveške. Kao dio akademskog tima oponašala je ulogu lidera komiteta. Komitet kojim je Nedžla predsjedavala bio je CULT I (Komitet za kulturu i edukaciju I ).

Tokom četiri dana delegati CULT I komiteta su pisali rezoluciju na temu “Koje mjere evropske zemlje mogu poduzeti kako bi osigurale da ljudi imaju sigurne i pristupačne javne prostore za druženje van svojih kuća, škola ili radnih mjesta, s obzirom na često namjerno smanjenje besplatnih javnih prostora u zajednici?”

Rezolucija je predstavljena na Generalnoj Skupštini koja je održana na UiA (Univerzitet Agder – Kristiansand Kampus). Tokom ove konferencije sudionici imali su priliku proširiti svoja znanja u oblasti funkcioniranja i rada Evropske unije i Evropskog parlamenta, kao i aktuelnih tema i problema s kojima se susreće Evropa i zemlje istoimenog kontinenta.

Osim učenja i rada u komitetu, delegati i službene osobe imali su priliku upoznati Kristiansand – Grad studenata i mladih, te provesti vrijeme upoznavajući ljude iz svih država Evrope, ali i izgraditi uspomene koje će nas zauvijek povezivati čak i ako smo kilometrima udaljeni.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Gimnazija Visoko

 

povezani članci

Najnovije