“Novi zakon o šumama u FBiH značajno će doprinijeti poboljšanju u sektoru šumarstva”

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastao se s predstavnicima šumsko-privrednih društava i federalnim šumarskim inspektorima s kojima je razgovarao o dostavljenim komentarima, prijedlozima i sugestijama na tekst zakona o šumama u FBiH, naveo je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću pozivajući se na saopćenje Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ovaj sastanak, održan u sjedištu Ministarstva, nastavak je razgovora o Nacrtu zakona o šumama u Federaciji BiH nakon što je prošla prva faza javne rasprave o njemu.

– Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u procesu oblikovanja zakonodavnog okvira koji će unaprijediti upravljanje šumskim resursima u Federaciji Bosne i Hercegovine i osigurati njihovu dugoročnu održivost. Dijelimo zajednički cilj, a to je što hitnije donošenje zakona o šumama, kako bi se šumama upravljalo na odgovoran i održiv način. Ovaj zakon bi trebao biti rezultat širokih konsultacija s relevantnim stručnjacima, organima uprave, privrednim društvima, akademskom zajednicom i nevladinim sektorom – rekao je ministar Hrnjić.

Direktori šumsko-privrednih društava i federalni šumarski inspektori iznijeli su svoje stavove o potrebama sektora, naglašavajući važnost adekvatne podrške nadležnih organa uprave i važnost šume kao prirodnog obnovljivog resursa. Također zastupaju tezu održivog razvoja šumarstva i ekonomsku održivost preduzeća šumarstva, kao i sprečavanje nelegalnih aktivnosti u ovoj oblasti.

Ministar Hrnjić, zajedno s prisutnim direktorima i inspektorima, istakao je važnost novog zakonskog okvira koji će omogućiti efikasnije upravljanje i gospodarenje šumama, očuvanje šumskih resursa te poticanje održivog razvoja u sektoru šumarstva. Učesnici sastanka istakli su podršku nastojanjima da Vlada Federacije BiH što prije utvrdi a Parlament FBiH usvoji ovaj zakon.

Izražen je optimizam u vezi s napretkom na izradi ovog zakona te istaknuta važnost transparentnosti i saradnje u donošenju novih zakonskih rješenja.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije