Nedjelja, 23 Juna, 2024

Konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH okupila veliki broj naučnika i stručnjaka

Druga po redu naučno-stručna konferencija pod nazivom “Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini – istraživanje, primjena i perspektive razvoja” upriličena je u utorak u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u saradnji s Tehnološkim parkom INTERA, a okupila je veliki broj naučnika i stručnjaka.

Konferenciju je otvorila federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković koja koja je naglasila značaj umjetne inteligencije u modernom društvu, navodeći kako ona predstavlja neizostavan segment našeg svakodnevnog života sa širokom primjenom, uključujući obrazovanje, medicinu, poljoprivredu, turizam, ekonomiju, gaming industriju, prepoznavanje govora, GPS sisteme te sigurnosne sektore.

“Naša je obaveza osigurati da BiH ne zaostaje u ovom tehnološkom napretku”, naglasila je Duraković ističući kontinuirani rad Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u FBiH.

Govorila je i o važnosti različitih tema koje će biti obuhvaćene na današnjoj konferenciji.

“Danas ćemo slušati o primjeni umjetne inteligencije u tehnici i tehnološkom razvoju, zatim u oblasti prava, sigurnosti i zdravstva te u obrazovanju i javnom prostoru”, kazala je.

Posebno je naglasila važnost tehnološkog razvoja vođenog umjetnom inteligencijom koji ima potencijal transformirati bh. privredu, unaprijediti proizvodne procese, povećati efikasnost i otvoriti nove mogućnosti za inovacije.

“Umjetna inteligencija može igrati ključnu ulogu u unapređenju prava i sigurnosti te poboljšanju zdravstvene zaštite. Također, uvođenje umjetne inteligencije u obrazovni sistem može personalizirati učenje, prilagoditi ga individualnim potrebama učenika te stvoriti dinamičnije i interaktivnije nastavne metode”, kazala je Duraković.

Pozvala je istraživače, stručnjake, studente i sve zainteresirane da se pridruže naporima za daljni razvoj umjetne inteligencije u BiH.

“Zajedničkim naporima možemo ostvariti značaja napredak u ovoj oblasti koja nudi ogromne mogućnosti za budući razvoj naše zemlje“, poručila je Duraković.

Ministrica je uoči otvaranja konferencije kazala kako će saradnja s Interom TP biti nastavljena te da je ovo itekako značajan projekt na kojem treba i dalje raditi te jačati ovu platformu koja okuplja, prije svega, profesore, stručnjake, kompletnu akademsku zajednicu, mlade inovatore, naučnike i istraživače.

“U organiziranje ove konferencije Ministarstvo je kao organizator uložilo 28 hiljada maraka, a njen finalni produkt će biti jedan jedinstveni zbornik radova”, kazala je ministrica.

Direktor Intera TP Vedran Šimunović istakao je kako za konferenciju postoji izraziti interes naučnika u BiH, kao i međunarodnih naučnika koji žele prezentirati neke nove stvari koje su se razvije u toj oblasti u posljednje dvije godine.

“Ovu godinu bi mogli proglasiti godinom umjetne inteligencije i svi ćemo vidjeti njenu važnost i u BiH i u čitavom svijetu”, poručio je Šimunović.

Organiazori očekuju kako će konferencija potaknuti povezivanje akademske zajednice s privrednim sektorom te olakšati uspostavu saradnje s istraživačima i privrednicima iz inostranstva.

RTV Visoko/Fena/Akta.ba

 

 

povezani članci

Najnovije