Petak, 21 Juna, 2024

NEUOBIČAJENO TOPLO VRIJEME DONOSI ZDRAVSTVENE TEGOBE

Svjedoci smo da neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine donosi zdravstvene probleme svima, od djece do hroničnih bolesnika.

“Ovo je idealan period kada se virusi i ostali uzročnici bolesti , šire razmnožavaju i opstaju na ovim temperaturama. Uzrok je to povećanog broja pacijenata. Pacijenti se žale na stomačne tegobe, žale se na obične prehlade, na visoke tjelesne temaperature pa sve do komplikacija sa bronhitisom i upalom pluća. Za suzbijanje ovih problema, vrlo je važna prevencija.”, rekla nam je dr. Sadeta Ganić Sarač, specijalista porodične medicine koja ordinira u ambulanti Tika u Moštru.

Kad govorimo o ovim virozama, ugroženi su svi od djece do hroničnih bolesnika, svi koji imaju nerazvijen ili malo slabiji imunitet, što je imunitet slabiji, jači su simptomi. Razgovor sa doktoricom Ganić Sarač radili smo jutros malo prije 10 sati i već je imala pregledanih 40 pacijenata, što ukazuje da je stanje malo komplikovano.

“Bolja prozračenost prostorija u kojima se boravi, pranje ruku, dezinfekcija površina na kojima se zadržavaju uzročnici viroza, sve je to preventiva. Kod pojave prvih simptoma ne treba paničiti, ali ni odugovlačiti odlazak ljekaru.”, preporučuje dr. Ganić Sarač.

Uz sve pomenuto i preporučeno, dakle čiste ruke malo vitamina i topla supa, biće od pomoći organizmu da se odbrani od virusa, a sve do prvih minusa i “pravog” studenog – novembra. Mirha Ganić

povezani članci

Najnovije