Nedjelja, 10 Decembra, 2023

SJEĆANJE NA HEROJE: OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA OD POGIBIJE ADEMA VILIĆA I NIHADA SKOPLJAKA – HADE

Ni kiša ni vjetar ni neobično novembarsko vrijeme nisu zasmetali obilježavanju 29. godišnjice od pogibije ratnih heroja Adema Vilića – dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i šehida Nihada Skopljaka – Hade.

Centralni program obilježavanja održan je na visočkom Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, gdje je upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti svim šehidima i poginulim borcima koji su naš grad i našu domovinu odbranili od agresije. Kiša kroz stidljivo novembarsko sunce zalila je latice cvjetova, dok su brojne delegacije odavale počast učenjem Fatihe ili minutom šutnje.

Učenice i učenici visočkih osnovnih škola,  te srednjih škola prisutnima su pročitale prigodne literarne radove, koji su probudili sjećanja kod članova porodica, poznanika i bivših saboraca, rahmetli Adema i Nihada.

U ime organizatora, JOB Unija veterana Visoko i Koordinacije visočkih boračkih udruženja, prigodne poruke je uputio i Nijaz Pinjić naglasivši da je čuvanje uspomena na istinske ratne heroje trajna obaveza svih nas, a pogotovo mlađih naraštaja koji moraju njegovati istinu o vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu te časnoj i patriotskoj odbrani njenih najhrabrijih sinova.

Nije izostalo ni sjećanje na žrtve u Gazi kroz performans praćen horom Medrese Osman ef. Redžović.

Predstavnici visočkih boračkih udruženja nakon obilježavanja na centralnom spomen obilježju obišli su mezarja, kao i spomen ploča na mjestima pogibije . Dani ponosa i slave nekada malo padnu u zaborav pa ožive kroz sjećanja na najzaslužnije, koji su živote dali za našu slobodu i opstanak našeg grada i naše domovine BiH.

Riječi DA SE NE ZABORAVI uvijek moraju odzvanjati u mislima, a sjećanja na heroje prenositi se sa generacije na generaciju.

povezani članci

spot_img
spot_img

POPULARNO