Nedjelja, 23 Juna, 2024

NEKAD VRTO, SADA STOČNA PIJACA OČAZI- U KAFANI PUNOJ DIMA UZ HARMONIKU BAŠ SVE ŠTIMA

Pazarni dan u Čaršiji, ali pazarni dan i na pola puta između Trgovaca(Visočana) i Majstora(Moštrana). Majstori, meštri, moštri…

Zelenu pijacu plus buvljak na početku Čaršijske ulice je omela kiša. Slično se desilo i u Muhašinovićima gdje je stočna pijaca okončala do podne.

Nekad je stočna pijaca imala više posjetilaca jer je bila bliža gradu.

Stariji ljudi pamte VRTO na lokalitetu današnjeg hotela Visoko, nakon čega se ista pomicala prema staroj ciglani i sada je još par kilometara dalje u Muhašinovićima, lokalitet Očazi.

Oni koji vole da u opuštenoj atmosferi sa puno rukovanja,  smijeha i uz poneki dobar zalogaj, potroše par jutarnjih sati ponedjeljkom, obavezno idu na stočnu pijacu.

Naravno, nije k’o nekad, kada se stoka dovozila sa svih  strana bivše Yuge, posebno iz  Rume. Bilo je junadi, teladi, svinja,  konja, ovnova…

Visoko je bio grad poznat po suhom mesu, kvalitetnoj stelji, dobroj kaurmi. Danas je to u mnogome drugačije. Mala ponuda  stoke, posebno teladi, uz sve to, stroge kontrole o porijeklu imovine, potrebne dokumentacije(pasoš za stoku) i na kraju  krajeva umnogome oslabljen stočni fond.

Ali, zato se danas na stočnoj pijaci nudi mnogo toga drugog.  Može se nabaviti poljoprivrednih mašina, motornih pila, zahrđalih ključeva, raznih alatki.. grablje, vile, sjekire, macole, pa sve do brezovih metli…

Pored toga ponuda je i sijena u balama, stočne hrane, radnih  odijela i razne tehnike koja je “na kilo” kupovana na pijacama  Zapada.

Kad se umorite od razgledanja ili pazara, tad vas čeka desetak  kafana koje mogu da rada samo u ovakvim uslovima, bez vode, sanitarnog čvora, ali sa  harmonikašem u zadimljenom prostoru, uz dobru pjesmu i pečenu janjetinu na stolu.

Svi sretni i zadovoljni… Bilo bi šteta ukinuti ovaj  pazarni praznik  za ljubitelje ove vrste zabave…

Naročito što se ovdje mogu čuti simpa priče o rentanim kobilama bez pasoša koje posluže kokuzima kad kradu šumu. O tome u priči broj 2 sa stočne pijace iz Očaza.

Bio sam u Visokom, trgov’o na veliko, prodao volove i platio dugove…

povezani članci

Najnovije