Petak, 21 Juna, 2024

NEJRA MLAČO – VRAŽALIĆ: JAČANJEM IMUNITETA PROTIV VIROZA I PROLJETNOG UMORA

Proljetni umor, najčešće se javlja u rano proljeće, tokom marta, osjećaj pojačanog umora proteže se i u mjesecu aprilu te polako nestaje sa dolaskom toplih dana u maju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu. Proljetni umor je karakterističan za sve ljude u većem ili manjem obimu.

„Proljetni umor je jedan fenomen koji se često javlja u ovom prelaznom periodu, u prelazu sa zime na proljeće gdje vrlo često pacijenti nam se javljaju sa osjećajem iscrpljenosti, pospanosti, nedostatkom energije, a to je zapravo signal organizma da smo na rezervi i da nam nedostaje nekih vitamina i minerala. Količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni “utrošak”. Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu “nutritivno” siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u ovom pojačanom ritmu svakodnevice. Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima (gotovo redovito “skrivenima”) i koja sadrže previše soli, malo prehrambenih vlakana. Ovo je idealan period da se radi na popravljanju imuniteta i na poboljšanju kvalitete života i da se više fizički aktiviramo“- izjavila je za RTV Visoko, dr. Nejra Mlačo – Vražalić.

U proljetnim mjesecima velike su oscilacije temperature pa razlika između jutarnje i popodnevne može biti i 10 stepeni celzijusa, te samim tim i virusi su aktivniji. Poznato je da su virusi i u toplijim mjesecima aktivni, prvenstveno enterovirusi.

„U fazi smo gdje nam se preklapaju viroze gornjih disajnih puteva i stomačne viroze. Dolaskom toplijih dana sve veći je broj pacijenata sa stomačnim virusima, praćenih prolivom, povraćanjem, bolovima u stomaku, ali još uvijek nam nisu prestale ni gripe i prehlade, razni su virusi u pitanju, bude ponešto i koronavirusa ali slabije, te rijetko koja bakterijska upala. Ono što je sada posebno zastupljeno su infekcije koje izazivaju jake bolove u mišićima, tijelu, generalno malaksalost, nesvjestice, što znači da se mora odležati i raditi na jačanju imuniteta“- ističe naša sagovornica.

Tijelo i zdravlje možemo ojačati kretanjem, unosom što veće količine tečnosti i raznovrsne hrane, higijenom, te dovoljnom količinom sna.

povezani članci

Najnovije