NA PROLJEĆE POČINJE GRADNJA ADRENALINSKE STAZE NA RELACIJI PRIJEKO- ZBILJE

Šetači i mještani Zbilja i Plješevice hiljadu puta su prošli stazom ispod prljuge, ali nisu kontali šta je PRLJUGA u stvari. Najjednostavnije rečeno PRLJUGA je brdo, strmina sa lošim kvalitetom zemljišta sklonom eroziji i klizištima. I fakat je tako. Brdo zvano Kota je mnogo stabilnija i tu se nekad skijalo i sankalo. Niz prljugu je vjerovatno išlo teže. Ovih dana staza je prohodna sa par kriznih tačaka. Zemlja stalno klizi u Fojnicu i to pravi velike probleme. Od Kazaferovog mosta, alternativnu stazu prave mještani.

U blizini kuće pokojnog Strahinje dimnjačara Jovičića nema više uređene bašte i inovacija na vodi. Šteta. Sve je uništio zub vremena.

Jedino ostaje sjećanje na učenike koji su u školu stizali iznad Prljuge. Kod profesora Veljka Mirića nikada nisu fasivali “parmake”. Najmanje dvica. Kažu da je profesor u šali govorio: “Bolje dvica umjesto keca. To čuva crijep i prozore od kamenica”.

JER…

Staza iznad prljuge nije više aktivna, a nekad je bila učenička i poslovna kratica ka gradu.

Zarasla je i ima mnogo opasnih tačaka. Zbog toga i kasni izgradnja adrenalinske staze koja bi iz podnožja piramide Mjeseca, turiste, sportiste i šetače iznad desne obale rijeke Fojnice vodila do spuštanja u naselje Prijeko preko nekadašnjih Mirića njiva.

Iz vremena kada nije postojalo vikend naselje na Zbilju i nije bilo Kazaferovog mosta, mještani su stazu preko prljuge koristili za odlazaka na posao i školu. Nedjeljom su pravili radne akcije kako bi okresali šiblje i proširili kraticu do grada.

Ratna dejstva devedesetih godina prošlog vijeka dodatno su stazu učinili nesigurnom. Nije isključeno da ima neeksplodiranih ubojnih sredstava, pa će rad na adrenalinskoj stazi biti mnogo oprezniji. Pogotovu što brdo i dalje klizi i ima par opasnih uvala između gornje i staze uz rijeku.

povezani članci

Najnovije