Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

MUP ZDK: REPRESIVNE MJERE ZA RODITELJE I MALOLJETNIKE U CILJU OSIGURANJA POVOLJNOG AMBIJENTA ZA ŽIVOT I RAD

Svjedoci smo sve učestalijih tragičnih prometnih nesreća na cestama diljem naše zemlje. Pooštravanjem kaznene politike za počinitelje kaznenih djela u prometu nastoji se stati ukraj nesavjesnim vozačima, no za sada to i nema baš velikog učinka. U Visokom je u utorak, u večernjim satima došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je jedno malodobno dijete zadobilo povrede.

„Sinoć u 20 sati i 30 minuta u naselju Prijeko, na području Visokog, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao moped marke Piaggio, kojim je upravljao malodobnik K. B. rođen 2007. godine iz Visokog i malodobni pješak rođen 2020. godine, koja je tom prilikom zadobila lakše tjelesne povrede konstatovane u KB Zenica. Uviđaj na licu mjesta saobraćajne nesreće su izvršili službenici PU Visoko. Ovom prilikom Uprava policije MUP-a ZDK upućuje upozorenje roditeljima koji zbog želje da udovolje nekom dječijem zahtjevu daju im na korištenje motorna vozila, mopede, romobile ili druga prevozna sredstva, te na taj način direktno ugrožavaju živote ili zdravlje svoje djece ali i drugih učesnika u saobraćaju. Policijski službenici će u cilju zaštite građana kao i osiguranja povoljnog ambijenta za život i rad u svim slučajevima u okviru zakonskih mogućnosti represivno postupati kako prema maloljetnim licima tako i prema roditeljima, odnosno starateljima djece“ – izjavio je za RTV Visoko Elvedin Fišek, portparol MUP-a ZDK.  

Brojni građani su na društvenim mrežama izrazili svoje nezadovoljstvo, kako na rad nadležnih organa tako i na nesavjesna lica koja krše sva propisana pravila u saobraćaju i ugrožavaju pješake. Da lekcije iz prošlosti nisu naučene, pokazuje rad na terenu, jer uprkos povećanom broju policijskih kontrola, presretača, najavljivanju rigoroznijih mjera, broj nesavjesnih vozača se ne smanjuje.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije