Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

MIZ Visoko: Počeo ciklus predavanja za žene

Prvim predavanjem iz tefsira sure Bekare, u Mahalskoj džamiji u Visokom počeo je ciklus predavanja za žene, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Visoko i Odjela za brak i porodicu ovog medžlisa. Predavač je bila profesorica Muvedeta Halilović.

Prisutne žene je, u ime Odjela za brak i porodicu, poselamila hafiza Begzada Suša, koja im objasnila značaj učenja sure Bekare, te ih informirala o projektu hifza koji drži svaki ponedjeljak iza akšam-namaza u Mahalskoj džamiji.

Potom je riječ preuzela profesorica Halilović, koja je protumačila ajete sure Bekare, od početka do 37. ajeta.

Navela je koje to ljude Allah opisuje na početku Svoje Knjige, te se s posebnom pažnjom zadržala na ajetima koji govore o ljudima koji govore da vjeruju u Allaha i Onaj svijet.

Profesorica Halilović je svojim izlaganjem dala neke nove uvide u ajete koje svakodnevno izgovaramo i osvrnula se na čovjekovo djelovanje u pogledu gajba, nevidljivog svijeta, i priprema za susret sa Allahom.

Nakon predavanja obavljen je jacija-namaz, te je uslijedilo druženje.

Medžlis Islamske zajednice Visoko i Odjel za brak i porodicu odlučili su organizovati ovaj ciklus predavanja nakon što je u januaru ove godine koordinatorica Odjela za brak i porodicu hafiza Begzada Suša okrenula hifz sure Bekare koji uspješno pohađaju žene i djevojke različitih dobi.

Predviđeno je da predavanja u okviru ovog budu održavana jednom mjesečno, do ramazana.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Preporod.info

povezani članci

Najnovije