Utorak, 23 Jula, 2024

Mirsad Dervišbegović: Sredstva koja je Vlada izdvojila za poljoprivrednike isplaćivat će se preko Udruženja “Agro –Vis”

Vlada Zeničko-dobojskog kantona opredijelila je sredstva za ublažavanje posljedica nevremena koje su pretrpjeli visočki poljoprivrednici, razgovarali smo sa Mirsadom Dervišbegovićem, predsjednikom Udruženja “Agro – Vis”  koji nam je otkrio na koji način će oni koji su pretrpjeli štetu na poljoprivrednim usjevima ostvariti svoja prava na novčanu naknadu.

“Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donjelo je odluku o ublažavanju posljedica šteta, koje smo ne tako davno pretrpjeli, posebno poljoprivrednici sa područja Moštra. Vlada je izdvojila iznos od 100. 000 KM, ta sredstva će biti prebačena na račun Udruženja “Agro –Vis”, koje će raspolagat sa sredstvima i isplaćivat oštečenim proizvođačima. Svi oštečeni proizvođači moraju biti članovi udruženja kako bi imali pravo da dobiju navedena sredstva. Ovo će nam dosta značiti, obzirom da smo u zimskom periodu, i obzirom da nam je sad proljetna sjetva, jer za poljoprivrednike nema odmora”- Mirsad Dervišbegović, predsjednik Udruženja.

Na ime podrške nerealizovanih zahtjeva iz prethodnog perioda Vlada ZDK je osigurala 105.000 KM, a dodatno je za ministarstvo poljoprivrede osiguran i 110.141 KM za otkupljivače i prerađivače jagodičastog voća u ZDK te 295.000 KM za nabavku mehanizacije za poljoprivredu.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije