Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

MINISTRI MARIĆ I SIROVICA SA GRADONAČELNIKOM ZENICE FUADOM KASUMOVIĆEM POSJETILI MJEŠTANE ZENIČKIH SELA POJSKE, STRANJANI I VRSELJE

Visoko u brdima iznad sela Pojske, u zaseoku Jezero, resorni ministri Vinko Marić i Adnan Sirovica, sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem – odgovarali su na pitanja mještana Stranjana, Pojska i Vrselje, koja se nalaze na rubnim područjima Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Poljoprivrednike i stočare zanimalo je kako da ostvare gradske i kantonalne poticaje, a jedna od tema je bila i finansiranje boračko-invalidske populacije. Mještani su posebno bili zainteresovani za poboljšanje lokalne infrastrukture.

– Gradska vlast će nastaviti sa izgradnjom lokalnih puteva i to do najudaljenijih sela. Imamo mrežu puteva čija kilometraža je ravna udaljenosti od Zenice do Ljubljane i natrag. U saradnji sa ZDK betoniranih i asfaltiranih dionica će biti sve više – rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Kasumović je pohvalio Vinka Marića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi ZDK, napominjući da za njegov rad, najviše pohvala stiže od Bošnjaka.

– Ova sela su nekada proizvodili velike količine luka i mrkve. I danas su poznati po tome, a ovdje su mahune visoke kvalitete. Povećava se i stočarska proizvodnja, tako da ćemo kroz poticaje pratiti zahtjeve ovih mještana – kazao je ministar Vinko Marić.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica, obećao je da bivši borci neće biti zakinuti i da će resorno ministarstvo nastaviti sa projektima podrške za sufinansiranje liječenja i isplatama za egzistencijalnu naknadu.

– Današnji razgovor sa mještanima Stranjana, Pojska i Vrselja pokazuje da je potrebna sinergija vlasti sa svih nivoa, kako bi im olakšali život. U tom pravcu ćemo nastaviti – zaključio je ministar Sirovica.

Zanimljivost je da je iznenadna posjeta rejonu Jezera, realizovana modifikovanim vozilom koje je bez poteškoća savladalo uspone na nepristupačnim terenima iznad sela Pojske.

Press služba ZDK

povezani članci

Najnovije