Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

FBiH: Rastu cijene naftnih derivata

Cijena sirove nafte kontinuirano raste proteklih sedmica u svijetu, a taj rast prate i trgovci naftnim derivatima u maloprodaji.

Tako je na benzinskim pumpama u FBiH prosječna cijena premium bezolovnog benzina 95 – BMB 95 na jučerašnji dan iznosila 2,71 KM po litri, a prosječna cijena dizela 2,74 KM po litri.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u odnosu na prethodni mjesec prosječna cijena bezolovnog benzina – BMB 95 viša je za 5,04 posto, dok je u istom razdoblju dizel poskupio za čak 9,6 posto.

Što se tiče usporedbe s augustom 2022. godine, ovoga ljeta cijene goriva ipak su niže.
Na dan 17. augusta 2023. godine bezolovni benzin jeftiniji je za 9,06 posto u odnosu na prosječne cijene u augustu 2022. godine. Dizel je u istom razdoblju pojeftinio za 14,91 posto.


Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju kako cijene goriva variraju ovisno o trgovcu, a potrošače pozivaju da se putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info informiraju o najpovoljnijim cijenama.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu. Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine www.fmt.gov.ba.


(Vijesti.ba)

povezani članci

Najnovije