Četvrtak, 29 Februara, 2024

Milioni ljudi će sljedeće sedmice moći vidjeti nebeski fenomen koji će trajati 15 sekundi

Jedna od najvećih i najsjajnijih zvijezda na noćnom nebu će na trenutak nestati dok asteroid prolazi ispred nje stvarajući jedinstvenu vrstu pomračenja.

Rijedak i prolazan spektakl trebao bi biti vidljiv milionima ljudi duž uskog pojasa koji se proteže od centralne Azije, od Tadžikistana i Armenije, preko Turske, Grčke, Italije i Španije, do Miamija, Floride i konačno do dijelova Meksika.

Zvijezda je Betelgeuse, crveni superdiv, u sazviježđu Oriona. Asteroid je Leona, polako rotirajući, izduženi svemirski kamen u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Astronomi se nadaju da će kroz pomračenje saznati više o Betelgeuseu i Leoni. Očekuje se da će pomračenje trajati najviše 15 sekundi. Promatranjem pomračenja mnogo slabije zvijezde od strane Leone u septembru, španski tim nedavno je procijenio da je asteroid širok otprilike 55 kilometara i dugačak 80 kilometara.

Postoje nesigurnosti u vezi s tim predviđanjima, kao i s veličinom zvijezde i njene prostrane atmosfere. Nejasno je hoće li asteroid potpuno zamračiti cijelu zvijezdu, stvarajući potpuno pomračenje.

Umjesto toga, rezultat bi mogao biti pomračenje “prstena vatre” s minijaturnom sjajnom granicom oko zvijezde. Ako je to potpuno pomračenje, astronomi nisu sigurni koliko će sekundi zvijezda potpuno nestati, možda do 10 sekundi.

“Koji će se scenarij dogoditi nije siguran, što događaj čini još intrigantnijim”, rekao je astronom Gianluca Masa, osnivač Virtualnog teleskopskog projekta, koji će pružiti prijenos uživo iz Italije.

Na udaljenosti od otprilike 700 svjetlosnih godina, Betelgeuse je vidljiv golim okom. Povećala i mala teleskopa poboljšat će pogled, piše AP.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba

 

povezani članci

POPULARNO