Subota, 24 Februara, 2024

Koža je prva linija odbrane od štetnih vanjskih uticaja, štiti od bakterija i virusa a posebnu njegu zahtjeva zimi

Koža je najveći organ na tijelu iznimno je nježan i osjetljiv, pa kako će ljeti reagirati na izlaganje suncu tako će i zimi reagirati na hladan zrak, vjetar, grijanje, nedostatak vlage, onečišćenja, a sve to može uzrokovati suhoću, oštećenja kože i kose i imati negativan učinak na njihov kvalitet.

O problemima sa kojima se suočavamo zimi, kada je u pitanju zdravlje kože i kose razgovarali smo sa stručnom saradnicom Aidom Lagumdžija, savjetnicom u apoteci.

„Najčešći problem je suhoća, i svi manje-više imaju problem da se masti kosa ali i koža lica, tu često dolazi do problema dehidratacije i perutanja kože, teško je generalizovati ali uglavno to su neki problemi sa kojima se danas većina ljudi suočava. Tu nam je i atopijski dermatitis ili atopijski ekcem, česta bolest u djetinjstvu, ali i kod mnogih odraslih osoba. Koža je suha, crvena i svrbi što može imati značajni fizički i psihološki učinak na živote oboljelih. Iako lijek za ovu bolest nije poznat, učinkovita njega dokazano olakšava simptome i održava kožu mirnom duže vrijeme. Mi možemo uočiti eventualne uzroke i okidače te se savjetuje kako umiriti akutnu fazu, ublažiti simptome i svakodnevno njegovati atopičnu kožu“- otkriva nam Aida Lagumdžija.

O tome kada se trebate javiti na dermaskopski pregleg, koja se stanja najviše pogoršavaju zimi, kako teće pregled vlasišta i šta se može uočiti, te o pripremi može za zimu gledajte uskoro u programu RTV Visoko.

Amra Čosić

povezani članci

POPULARNO